România și Franța vor aprofunda legăturile în domeniile IT, aeronautică, energie și apărare
Premierul român şi francez, Marcel Ciolacu şi Michel Barnier au stabilit că investiţiile în domenii-cheie, precum IT, aeronautică şi energie, sunt esenţiale.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 05 Noiembrie 2024, 07:43
Premierul român şi francez, Marcel Ciolacu şi Michel Barnier, au discutat luni seară, la Paris, despre consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Franţa, cu accent pe componenta economică şi de apărare. Cei doi şefi de guvern au stabilit că investiţiile în domenii-cheie, precum IT, aeronautică şi energie, sunt esenţiale.
Şeful executivului de la Bucureşti s-a aflat luni în vizită în Republica Franceză, la invitaţia omologului său.
Dublarea volumului comerțului bilateral în cei 16 ani de Parteneriat Strategic, tendința sa ascendentă și relații economice cu tradiție, precum Dacia Renault, reprezintă argumente solide pentru a continua cooperarea într-o formă consolidată, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu în discuțiile cu omologul său francez, Michel Barnier, potrivit unui comunicat al Guvernului României, dat publicității la încheierea întrevederii.
Premierul român a apreciat cooperarea solidă în materie de securitate, faptul că Franța și-a asumat rolul de națiune-cadru a Grupului de Luptă NATO în România, imediat după invadarea Ucrainei de către Rusia, element esențial pentru consolidarea poziției Alianței pe flancul estic și a asigurat că România se va achita de responsabilitatea de națiune-gazdă.
A fost evidențiată dorința Franței de a-și spori prezența militară în România, care se ridică în prezent la 800 de militari. Prim-ministrul Marcel Ciolacu i-a mulțumit omulogului său pentru susținerea constantă a Franței în integrarea totală a României în Spațiul Schengen, precum și la aderarea la OCDE, o prioritate majoră a guvernului.
Anul viitor, România și Franța vor aniversa 145 de ani de relații diplomatice, mai multe evenimente fiind în pregătire pentru a prezenta bogăția celor două culturi și interacțiunile dintre ele, contribuind la definirea relației bilaterale de astăzi.