Premierul l-a demis pe Octav Bjoza din funcția de subsecretar de stat
Premierul îl acuză pe Octav Bjoza că a avut o abordare incompatibilă cu statutul de înalt responsabil al guvernului atunci când a pus în discuție dimensiunile Holocaustului.
Articol de Radiojurnal, 16 Martie 2021, 13:56
Premierul Florin Cîțu l-a demis marţi pe Octav Bjoza din funcția de subsecretar de stat, considerând că a avut o abordare incompatibilă cu statutul de înalt responsabil al guvernului atunci când a pus în discuție dimensiunile Holocaustului.
Reporter: Gabriela Mitrovici: Premierul îl acuză pe Octav Bjoza că încearcă să mistifice istoria prin punerea pe umerii comunității evreiești a aducerii comunismului în România şi că solicită drepturi din partea statului pentru urmașii criminalilor de război, naziștilor sau fasciștilor.
Într-un comunicat al guvernului se subliniază că România rămâne ferm angajată în condamnarea Holocaustului și a oricărei forme de stigmatizare etnică, socială sau religioasă.
Reprezentantul special al guvernului pentru promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului și xenofobiei, deputatul Alexandru Muraru, consideră că decizia premierului este legitimă și corectă. El condamnă cu fermitate orice poziție publică în genul celei a lui Octav Bjoza, care angrenează întregul executiv și imaginea României.
Vicepreședintele PNL Florin Roman consideră, însă, că demiterea este o eroare și atrage atenția că în spatele acestei decizii ar fi alte persoane. Liderul liberal cere revenire asupra măsurii și susține că Octav Bjoza este unul dintre ultimii eroi în viață ai neamului românesc, un om căruia regimul comunist nu a reușit să-i îndoaie coloana vertebrală.
În 2015, Octav Bjoza a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu cea mai înaltă distincție a statului român, Ordinul național Steaua României în grad de cavaler.
Amintim că în calitate de președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România Octav Bjoza a criticat, din nou, săptămâna trecută, o lege din noiembrie care acordă unele drepturi persoanelor persecutate din motive politice.
Într-un comunicat, el a susținut că se încearcă rescrierea istoriei și că dimensiunile Holocaustului ar trebui discutate. În opinia sa, de această lege trebuie să beneficieze și copiii persoanelor dovedite că au desfășurat activitate fascistă și legionară.
(PH)