Premierul încearcă să impulsioneze acţiunile de deszăpezire
UPDATE: Ora 16.55 - Cristian Petrescu, ministrul turismului şi dezvoltării regionale, a declarat că ISU va distribui ajutoare locuitorilor din localitatea Săgeata, judeţul Buzău.
Articol de Nicoleta Turcu, 11 Februarie 2012, 10:15
Ora 15.30 - Crucea Roşie Română lansează o campanie pentru ajutorarea persoanelor din judeţele izolate de nămeţi şi fără posibilităţi de aprovizionare.
Sâmbătă au fost deja direcţionate aproximativ trei tone de alimente şi pâine către Buzău şi Ialomiţa.
Două elicoptere - unul al ministerului administraţiei şi internelor şi celălalt al ministerului apărării naţionale - asigură transportul lor.
Preşedintele Societăţii Naţionale de Cruce Roşie, Mihaela Geoană, a precizat în urmă cu puţin timp pentru postul nostru de radio că ajutoare sunt aşteptate sâmbătă şi duminică şi din partea Federaţiei Internaţionale de Cruce Roşie.
Persoanele care vor să contribuie cu alimente greu perisabile o pot face în marile centre comerciale din toată ţara.
Ora 13.20- După întâlnirea care a început la Prefectura Buzău, dincolo de ora 12:00, primul ministru, Mihai Răzvan Ungureanu, şi miniştrii de la interne şi apărare, sunt aşteptaţi într-una din cele mai greu accesibile zone ale judeţului Buzău, Săgeata-Robeasca.
Ora 12.00 - Premierul Mihai Răzvan Ungureanu, însoţit de miniştrii Apărărtii şi Internelor urmează să participe la Buzău, la şedinţa comitetului judetean pentru situatii de urgenţă, după ce a avut o întâlnire cu autorităţile locale din Vrancea.
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a fost în judeţul Vrancea, însoţit de miniştrii apărării şi internelor.
Mihai Răzvan Ungureanu a cerut tuturor "seriozitate şi iar seriozitate".
"Ceea ce se întâmplă astăzi aici e absolut normal. Pentru asta este făcut un stat, să funcţioneze.
"Iarna poate să fie şi asa şi tot o să fie ierni grele. Am atras atenţia prefecţilor din judeţele care nu au probleme în acest moment şi care nu sunt într-o situaţie delicată cum e la Vrancea şi Buzău să contribuie cu ajutor.
"Vor veni în continuare ajutoare în zonele calamitate de la Ministerul Dezvoltării şi de la Ministerul Apărării", a declarat premierul.
La şedinţa convocata la Focsani au participat şi prefectul judeţului Vrancea, Sorin Hornea, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Oprişan.
Preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, i-a mulţumit premierului "pentru că a sprijinit instituirea situaţiei de urgenţă" în judeţ.
"Judeţul Vrancea are nevoie de alimente, medicamente, combustibil şi de suplimentarea numărului de utilaje. Ne-am pregătit pentru o iarnă ca cele din ultimii cinci ani. De aceea am fost depăşiţi de situaţie. Împreună vom reuşi să ajungem la normalitate în Vrancea", a spus Marian Oprişan.
Potrivit Mediafax, prefectul de Vrancea Sorin Hornea a explicat că în prezent sunt izolate complet două comune, aproximativ 50 de sate, 20.000 de vrânceni fiind blocaţi.
În judeţ a fost instituită, vineri seară, situaţia de urgenţă, care presupune mobilizarea de resurse suplimentare pentru salvarea oamenilor blocati de caderile masive de zapada.
Purtătorul de cuvînt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea, locotenent Cristina Duţă, a declarat, pentru Radio Iaşi, că în cursul zilei autorităţile locale vor încerca să ajungă la toate persoanele izolate.
De altfel, la nivelul ţării, potrivit autoritatilor aproape 80 de localităţi sunt în continuare izolate din cauza nămeţilor, iar oamenii din aceste zone nu au alimente şi curent electric.
57 de persoane au murit din cauza gerului, de la începutul valului de frig din ţara noastră, conform ultimului bilanţ al Ministerului Sănătăţii.
Nouă drumuri naţionale şi autostrada A2 sunt închise, pe şase linii de cale ferată nu se circulă, iar peste 3.000 de şcoli au cursurile suspendate.
Probleme sunt şi în Călăraşi, unde este pericol de inundaţii, după ce Dunărea a crescut, într-o singură zi, cu un metru.
Situatie critica si in Buzau
În judeţul Buzău rămân izolate pentru a şaptea zi consecutiv 20 de comune cu satele aferente, însumând aproape 25.000 de oameni, şi tot atâtea drumuri judeţene care fac legatura între sudul, estul şi nordul teritoriului, transmite corespondentul România Actualităţi, Cristina Moise.
În zece dintre aceste zone nameţii ating şi patru metri, ca atare misiunea specialiştilor în situaţii de urgenţă în salvarea oamenilor cu probleme medicale sau în alimentarea zonei cu pâine, apa şi conserve este foarte dificilă.
Un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul MAI a decolat din Bucureşti pentru a prelua 11 persoane cu urgenţe medicale din şase comune situate în câmpia Bărăganului.
Insula Mare a Brailei, "izolata partial"
După mai bine de opt zile, vineri, bacul spre Insula Mare a Brăilei a făcut trei curse cu maşini şi fermieri cu utilaje pentru a degaja drumurile judetene spre localităţile izolate, transmite corespondentul România Actualităţi, Gina Bahor .
Cinci comune din Brăila, respectiv Frecăţei şi Marasu din Insula Mare a Brăilei, şi Vişani, Jirlau şi Galbenu din vestul judeţului, au fost declarate zone izolate, motiv pentru care s-au deblocat din rezervele statului alimente şi apă.
În localităţile din insula s-au deplasat de la Bucureşti elicoptere ale MApN cu 2 tone de mâncare în Marasu şi 2 tone pentru Frecăţei.
Elicoptere ale armatei au adus mâncare şi apa în Vişani, Jirlău şi Galbenu.
În judeţul Brăila sunt închise trei drumuri nationale DN2B Vizireni – Brăila – Galaţi, DN22 Brăila – Grădiştea şi DN23 Brăila – Olăneasca.
Bacul circulă înca greu, practic pluteşte pe o calotă de gheaţa.
Maşinile cu pasageri nu sunt lăsate să treacă pe partea cealaltă cu bacul pentru că drumurile sunt înfundate cu zăpadă de un metru.
Weekend cu cod galben de ger
Meteorologii au emis o atenţionare cod galben pentru intervalul 8 februarie, ora 02:00 - 12 februarie, ora 10:00, în toate regiunile vremea va fi geroasă, mai ales în cursul nopţilor şi al dimineţilor, astfel încât temperaturile minime se vor încadra pe arii extinse în general între -25 si -15 grade, iar cele maxime diurne vor fi negative.
Administraţia Naţională de Meteorologie urmează să emită sâmbătă o nouă atenţionare de cod galben de ninsoare, valabilă de duminică dimineaţă şi până marţi.
Potrivit directorului instituţiei, Ion Sandu, această atenţionare ar putea fi urmată de un nou cod portocaliu de viscol, pentru anumite judeţe din sudul şi sud-estul ţării.
Meteorologii au emis o avertizare de viscol şi vânt puternic valabilă sâmbătă de la 10.00 până la sâmbătă la 13.00, în judeţul Caraş-Severin.
Legenda codurilor de avertizare. Sursa: ANMH.
ROSU | PORTOCALIU | GALBEN | VERDE | Fenomene meteorologice | ||||||||||||||
Sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase de intensitate foarte mare (vant, ploi abundente, descarcari electrice, grindina, canicula, ger). Exista risc de viituri majore. | Sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase de intensitate mare (vant, ploi abundente, descarcari electrice, grindina, canicula, ger) Exista risc de viituri pe riurile mici. | Fenomenele meteorologice prognozate (averse, descarcari electrice, intensificari de vant, temperaturi ridicate) sunt obisnuite pentru zona respectiva dar care temporar pot deveni periculoase pentru anumite activitati. Exista risc de cresteri de debite si niveluri. | Nu sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase. |
|