Premierul Florin Cîțu, declarații la Institutul Cantacuzino (VIDEO și TEXT)
VIDEO + TEXT: Declarațiile premierului Florin Cîțu la sosirea primului lot de doze de vaccin împotriva COVID-19 la Institutul Cantacuzino, Centrul Național de Stocare.
Articol de Radio România Actualităţi, 26 Decembrie 2020, 12:31
Declarațiile premierului Florin Cîțu la sosirea primului lot de doze de vaccin împotriva COVID-19 la Institutul Cantacuzino, Centrul Național de Stocare.
VIDEO. Participarea premierului Florin Cîțu la sosirea primului lot de vaccin impotriva COVID- 19. Sursa: gov.ro.
Florin Cîţu: Bună dimineaţa! În primul rând, aş vrea să le mulţumesc tuturor celor din Institut. Au muncit şi ieri, deşi a fost Crăciunul, au fost aici, s-au pregătit şi atăzi, aţi văzut, am primit primele doze din vaccin. Împreună, şi aş vrea să accentuez acest lucru, campania de vaccinare începe în acelaşi timp în Europa. Deci, s-a muncit foarte mult şi am reuşit să fim, să funcţioneze, să avem totul pus la punct ca să începem Campania de vaccinare în România în aceaşi zi ca în toată Europa. Este un moment important, îl aşteptăm de un an de zile, din momentul în care am aflat de această pandemie, iar apariţia vaccinului, livrarea şi distribuirea într-un timp record va ajuta la limitarea şi la eradicarea pandemiei într-o perioadă cât mai scurtă, sper eu. Bineînţeles, în completarea măsurilor pe care deja le avem, vaccinul vine doar să ajute acest lucru. Ştiţi foarte bine, mâine începe campania de vaccinare oficilă, primul vaccin se va face mâine. Acum am primit primele 10.000 de doze, iar săptămânal vom primi în jur de 140.000 de doze. România va vea în jur de 10 milioane, am făcut noi un contract pe 10 milioane de doze de vaccin şi, aşa cum am văzut că au mers lucrurile până acum, sunt sigur că vom avea o derulare a campaniei foarte bine pusă la punct. Vaccinarea în România este gratuită, nu este obligatorie, iar în ceea ce priveşte informaţiile care trebuie să ajungă la popolaţie, Ordonanţa 63 o să fie completată pentru a continua şi cu această campanie în mass-media pentru campania de vaccinare. Mulţumesc mult, le mulţumesc tuturor celor care au muncit, a fost un efort enorm, s-a muncit foarte mult, dar rezultatele sunt foarte bune. Felicitări! O să las specialiştii să vorbească mai mult despre ceea ce urmează. Mulţumec mult!
Valeriu Gheorghiță: Bună dimineaţa. Vă mulţumim pentru prezenţă! Aş începe prin a spune că sunt extrem de bucuros că astăzi vaccinurile au ajuns în siguranţă în Institutul de Cercetare şi Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino, care este denumit Centrul Naţional de Stocare. Reamintesc că Institutul Cantacuzino, prin Centrul Naţional de Stocare, a primit toată autorizarea şi avizele necesare de la Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale din România. Este singurul centru care are capacitatea de stocare la minus 80 de grade, în momentul de faţă, la care se adaugă celelalte şase centre regionale de stocare. Din acest punct de vedere, efortul logistic şi organizatoric a fost unul fără precedent, iar eu în calitate de coordonator al campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, mă preocup de organizarea şi de continuarea derulării activităţilor logistice. De asemenea, astăzi, în a doua zi de Crăciun, suntem cu un pas mai aproape de începerea campaniei de vaccinare, care va debuta, așa cum am spus, pe 27 decembrie, în primele zece unități medicale aflate în prima linie de luptă împtriva COVID-19. Din acest punct de vedere suntem cu toții martorii unor preocupări intense în rândul opiniei publice. Există speranță, există încredere, în același timp există și ezitare pe marginea acestei teme legată de vaccinare, însă sunt în același timp bucuros că putem să oferim din ce în ce mai multe răspunsuri la întrebările pe care fiecare persoană le are vizavi de importanța vaccinării în momentul de față, ca măsură sigură și eficientă legată de campania de vaccinare și de limitarea consecințelor negative ale pandemiei. Am primit în ultimele zile o serie de întrebări legitime legate de prima persoană care va fi vaccinată. Prima persoană care va fi vaccinată o veți cunoaște mâine, la Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. dr. Matei Balș", dar pot să vă spun încă de la început, în calitate de coordonator al campaniei de vaccinare, mă interesează și a doua persoană care se vaccinează, și a treia persoană care se vaccinează şi a mia persoană care urmează să se vaccineze, atât din rândul personalului medical, cât și din rândul celorlalte categorii populaționale conform etapelor din strategia de vaccinare. Aş fi bucuros să ascult fiecare poveste a fiecărui om care decide să se vaccineze împotriva COVID-19, dar în același timp pot să vă spun că mă interesează și ultima persoană care se va vaccina și povestea acestei persoane, pentru că acela va fi momentul în care împreună putem să spunem că am încheiat această campanie de vaccinare și că am pus punct pandemiei COVID-19, care ne-a afectat fără doar și poate viața în acest an. A fost un an cu foarte multe dificultăți, un an cu restricții, un an în care viața a fost perturbată, dar cred că doar împreună putem să trecem peste acest moment dificil cu care lumea s-a confruntat la acest moment. Vă mulțumesc.
Reporter: Întrebări, se poate? Bună ziua! Două întrebări, dacă îmi permiteți. În primul rând să ne spuneți aceste 10.000 de doze pleacă începând de astăzi către cele zece spitale și vor fi stocate în acele centre regionale sau care este procedura? Şi, a doua întrebare, România are negociat un contract de 10 milioane de doze. Să presupunem că vor fi mai mult de 10 milioane, mai mulți de 10 milioane de români care vor să se vaccineze, bun, cum facem cu restul? Le vom cumpăra? şi când vom decide asta?
Valeriu Gheorghiță: Legat de prima întrebare, aceste 10.000 de doze, din această seară urmează să se livreze către centrele de vaccinare înființate în cele zece unități medicale. Livrarea și distribuirea se va face pe un lanț de frig obișnuit, de plus două-plus opt grade, așa încât din momentul în care ajung în centrele de vaccinare să se poată demara efectiv activitatea de vaccinare. Legat de cea de-a doua întrebare a dumneavoastră, sunt contractate circa 10 milioane de doze de la compania BioNTech-Pfizer însă sunt contractate, există la nivelul contractului unic încheiat cu Comisia Europeană, contracte care sunt în momentul de față încheiate cu celelalte companii producătoare de vaccinuri, încât în final să putem avea capacitatea de a vaccina cel puțin 10,7 - 11 milioane de persoane, ceea ce reprezintă circa 60-70% din populație, ca nivel de imunizare colectivă, ori, din acest punct de vedere, dacă vorbim de indicația de administrare a vaccinurilor la categoria de vârstă de peste 16 ani și ulterior pentru celelalte, probabil la peste 18 ani, cu această cantitate de vaccinuri putem asigura acel nivel de imunizare colectivă de circa 60-70% de care vorbeam.
Reporter: Bună dimineața! Vă rog să ne spuneți dacă specialiștii știu care este durata de protecție a acestui vaccin după ce el este administrat?
Valeriu Gheorghiță: Legat de durata nivelului de protecție al răspunsului imun post-vaccinare nu este în momentul de față un răspuns ferm din punct de vedere medical și științific. Se estimează în schimb, pe baza datelor medicale, că acest tip de răspuns imun va fi de durată, categoric va fi de o durată mai mare decât răspunsul imun după boala naturală.
Reporter: Şi o întrebare în continuare a primei întrebări ar fi, care este planul de imunizare în masă în contextul în care durata este mai mică decât timpul necesar pentru vaccinarea tuturor românilor?
Valeriu Gheorghiță: La acest moment datele, așa cum am spus și cu alte ocazii, și strategia de vaccinare este una dinamică, este una flexibilă, încât să ne putem adapta la toate dovezile științifice care apar. În momentul de față, datele de siguranță sunt foarte bune. Deja în Anglia am ajuns la aproape un milion de persoane vaccinate fără să se înregistreze reacții adverse majore. Deci, se confirm, dacă vreți, profilul de siguranță așa cum el a reieșit din studiile clinice, iar în ceea ce privește strategia de vaccinare în funcție de durata răspunsului imun, lucrurile sunt în dinamică și vor fi adaptate în funcție de evoluția datelor medicale.
Reporter: Pentru ca acest vaccin să dea rezultate, ţinta autorităţilor, aşa cum aţi spus în repetate râduri, ar fi ca 60% dintre români să fie vaccinaţi. Important este însă, că am văzut, sunt mai multe sondaje care arată că 29% dintre români, de exemplu, nu ar vrea să se vaccineze, iar 29% nu au decis. Care este planul autorităţilor pentru a-i convinge pe români că aceasta ar fi cea mai bună soluţie pentru a putea scăpa de epidemia de COVID-19?
Valeriu Gheorghiță: Aici aş vrea să răspund din două puncte de vedere. În primul rând, fiecare etapă din strategia de vaccinare are obiectivele ei. Cea din prima etapă are obiectivul de a proteja sănătatea lucrătorilor din sistemul medical şi social tocmai pentru a avea, dacă vreţi, o forţă de lucru care să asigure asistenţa medicală în momentul de faţă. În etapa a doua, cea care vizează populaţia la risc, populaţia vulnerabilă, dacă vom avea un nivel de acoperire vaccinală foarte mare, acest lucru înseamnă că nu vom mai înregistra cazuri de forme severe, nu vom mai avea îmbolnăviri în rândul populaţiei cu risc şi, ca atare, nu vom mai avea presiunea pe sistemul medical şi, de asemenea, nu vom mai înregistra decese sau impactul acestora va fi mult diminuat. Din punct de vedere al restului ca nivel de acoperire vaccinală şi intenţia de vaccinare în populaţia generală, cred că doar prin comunicare şi informare corectă şi prin prezentarea clară, transparentă şi onestă a beneficiilor, a riscurilor şi a importanţei vaccinării, oameni în final pot să decidă în cunoştinţă de cauză ceea ce doresc să facă.
Reporter: În primul rând, care sunt efectele adverse cunoscute de până acum, pentru că sunt foarte multe întrebări în această direcţie?
Valeriu Gheorghiță: Reacţiile adverse sunt de intensitate uşoară-medie. Din ceea ce s-a înregistrat până la acest moment sunt reacţii adverse locale, cele mai frecvente, şi anume: durere, disconfort la locul de administrare, umflătură, tumefacţie, în anumite cazuri roşeaţă şi pot să fie înregistrate reacţii adverse generale precum: febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare. Au fost înregistrate câteva cazuri, după cum bine ştiţi, de reacţii adverse majore la persoane care aveau un istoric alergic major, istoric de şoc anafilactic. Deci, din acest punct de vedere cunoaştem la acest moment profilul de siguranţă al acestui tip de vaccin. Este un lucru extraordinar şi o veste excelentă faptul că acest vaccin a fost autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului, îndeplinind toate criteriile de siguranţă, de calitate şi de eficacitate, ceea ce ne permite să demarăm în condiţii absolut normale campania de vaccinare.
Reporter: Cât estimaţi că va dura prima etapă de vaccinare până când va ajunge serul și la persoanele din categoriile de risc și ce se va întâmpla cu dozele refuzate de cadrele medicale pentru că, știm foarte bine, nu este obligatorie?
Valeriu Gheorghiță: Estimăm că până la sfârșitul lui ianuarie, începutul lunii februarie vom fi terminat etapa unu de vaccinare, cea adresată lucrătorilor din sistemul medical. Avem capacitatea de stocare în momentul de față în condiții optime la minus 80 de grade pentru aceste vaccinuri. Da, vaccinarea este gratuită, nu este obligatorie, este voluntară și nu este condiționată. Acestea sunt elementele cele mai importante pe care fiecare dintre noi trebuie să le cunoască. Aceste vaccinuri vor fi distribuite către etapa a doua, în funcție de momentul în care noi putem demara etapa a doua de vaccinare.
Reporter: Mulţumesc!
Reporter: Bună dimineața! Voiam să vă întreb, despre imunizatul zero, ne-aţi spus că îl vom cunoaște mâine. Vreau să ne spuneți, dacă puteți, să ne confirmați că este vorba despre un cadru medical? Şi, a doua întrebare, când se vor vaccina și oficialii, și aici mă refer în primul rând la președintele României și la premierul României?
Valeriu Gheorghiță: Da este vorba despre un cadru medical, pentru că avem o strategie de vaccinare care prevede în prima etapă vaccinarea personalului medical și a personalului din domeniul social. În ceea ce privește a doua întrebare, acest lucru se va întâmpla la momentul potrivit și anume atunci când începe etapa de vaccinare care prevede vaccinarea demnitarilor.
Reporter: Bună dimineața! Câteva întrebări tehnice. Ce durată de viață are flaconul odată ce iese din depozitul, de aici, de la Cantacuzino și după ce este deschis - prima întrebare?
Valeriu Gheorghiță: Vaccinul se stochează pe o perioadă de şase luni, între o temperatură de minus 60, minus 90 de grade. După ce este scos de la această temperatură și ajunge la temperatura de plus 2, plus 8 grade are o stabilitate de 120 de ore, ceea ce înseamnă circa cinci zile. Durata transportului până la centrul de vaccinare nu trebuie să fie mai mare de 12 ore. Ajunge la centrul de vaccinare, este pus în refrigerator cu monitorizarea permanentă a temperaturii în care să se facă dovada oricând că au fost respectate condițiile de transport și în mod deosebit de temperatură, iar după ce un flacon este scos de la două grade la temperatura camerei el are o stabilitate după reconstituire de șase ore.
Reporter: Şi într-un flacon sunt mai multe doze de vaccin sau una singură?
Valeriu Gheorghiță: Într-un flacon sunt cinci doze.
Reporter: Şi, din datele pe care le avem până acum, în câte zile sau în cât timp după administrarea celei de-a doua doze se obține imunitatea?
Valeriu Gheorghiță: Din studiile efectuate, practic răspunsul imun începe să devină protector la circa 14 zile de la prima doză, însă beneficiile maxime se obțin la circa şapte zile după administrarea celei de a doua doze.
Reporter: Şi când estimaţi că o să ajungem în etapa a treia de vaccinări?
Valeriu Gheorghiță: Așa cum am mai spus și cu alte ocazii, probabil că începutul lunii aprilie este momentul cel puțin din punct de vedere teoretic la care noi estimăm demararea etapei a treia de vaccinare.
Reporter: Şi ultima întrebare. Cei din etapa întâi vor fi monitorizați în vreun fel în zilele de după vaccinare să se observe eventuale reacții adverse sau felul în care se comportă vaccinul sau dacă au obținut sau nu imunitate?
Valeriu Gheorghiță: Cu siguranță aspectul legat de farmacovigilența de monitorizare și de raportare a reacțiilor adverse este o prioritate pe care o avem la nivelul strategiei de vaccinare şi nu doar la nivelul strategiei, ci şi în practică. Sunt, în acest sens, proceduri clare care denotă modalitatea în care sunt raportate aceste reacţii adverse, atât în centrul de vaccinare dacă se vor înregistra reacţii imediate sau în platforma Agenţiei Naţionale a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale unde, dacă o să căutaţi, există o platformă dedicată vaccinării împotriva COVD-19 cu formulare, în care fiecare persoană beneficiar vaccinată sau orice profesionist din domeniul sănătăţii poate să facă şi trebuie să facă această raportare a reacţiilor adverse atunci când ele se înregistrează.
Reporter: Pentru publicul larg, ce sfaturi aveţi înainte de vaccinare? Nu ştiu, trebuie să facă vreun anumit set de analize, să vadă dacă au vreo boală acută, sau dacă suferă de vreo boală cronică, să aibă o discuţie cu medicul de familie? Cum să procedeze înainte să se vaccineze? Vă mulţumesc!
Valeriu Gheorghiță: În primul rând este important istoricul medical al fiecărei persoane, de aceea este important rolul medicului de familie şi din punct de vedere al investigaţiilor anterior vaccinării, nu avem nevoie de investigaţii care trebuie făcute înainte de efectuarea vaccinării, ţinând cont de faptul că la Centrul de vaccinare există un triaj medical care se face fiecărei persoane în ideea de a identifica reacţiile acute, stările febrile care contraindică temporar vaccinarea.
Reporter: Bună ziua. Aş dori să-mi spuneţi de ce s-a optat pentru un transport terestru şi nu unul aerian? Nu au putut veni dozele cu un avion militar?
Valeriu Gheorghiţă: Din acest punct de vedere logistica de distribuţie de la producător şi până în fiecare ţară care recepţionează aceste tranşe de vaccinuri este asigurată de Compania BioNTech- Pfizer. Avem reprezentatul de la Pfizer şi aş dori să vă răspundă dumnealor la acestă întrebare, pentru că nu intră în sarcina autorităţilor din România.
Gabriel Dină, director de programe Pfizer România: Bună dimineaţa, tuturor! Sunt convins că sunt în asentimentul dumneavoastră când spun că este una dintre cele mai bune dimineţi din acest an. Ca să vă răspund la întrebarea dumneavoastră, în urma unei analize laborioase, minuţioase, aceasta a fost considerată modalitatea cea mai sigură de asigurare a continuităţii păstrării temperaturii.
Reporter: Aş mai avea o întrebare, domnului doctor Gheorghiţă. Care este sfatul dumneavoastră pentru românii care refuză să se vaccineze împotriva noului coronavirus?
Valeriu Gheorghiță: Eu aş începe prin a spune că fiecare ezitare, fiecare întrebare, fiecare reticență este absolut legitimă. Important este să fim suficient de capabili noi, să oferim răspunsurile necesare fiecărei persoane. Aș spune că trebuie să avem încredere în personalul medical, să discutăm cu medicii de familie, să discutăm cu medicii care cunosc istoricul nostru medical, pentru a putea lua cea mai bună decizie vizavi de indicația de vaccinare. Din punctul nostru de vedere, în momentul de față sunt foarte puține contraindicații legate de vaccinare, ori din acest punct de vedere cred că doar comunicarea și informarea sunt cele potrivite, sunt căile potrivite prin care fiecare persoană poate să ia decizia cea mai bună care să îi asigure protejarea sănătății, a lui, a familiei, a celor dragi şi a comunității în general.
Reporter: Vă mulţumesc.
Reporter: Bună dimineaţa! Vaccinul a făcut 17 ore din vamă până la București. Cât va face până în Baia Mare? Se încadrează cumva în cele 12 ore?
Valeriu Gheorghiță: Da, se încadrează. Fiecare transport va fi asigurat de echipaje de poliție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Sunt până în 12 ore, asta este o certitudine.
Reporter: Încă o întrebare dacă îmi permiteți, vă rog. Pe 28 decembrie ar trebui să primim cea de-a doua tranșă de vaccinuri. Vor fi, din câte am înțeles, 140.000 de doze. Aceeași procedură se respectă? Vin terestru până la București, după care vor fi împărțite către centrele regionale de stocare și mai apoi distribuite spitalelor?
Valeriu Gheorghiță: Din nou tranșa a doua, din 28 decembrie, producătorul distribuie de la început în cele şapte puncte de stocare, în cele șapte centre regionale, deci, practic, vor ajunge doze de vaccin în Cantacuzino dar și în cele șase centre regionale și de acolo ele vor fi distribuite către centrele de vaccinare. Prima tranșă a venit doar la Institutul Cantacuzino, următoarele vor fi distribuite regional, în funcție de numărul centrelor de vaccinare și de persoanele care sunt în momentul de față programate spre vaccinare.
Reporter: Şi se păstrează această modalitate terestră de transport?
Valeriu Gheorghiță: Cred că da. Aici aș vrea să ne răspundă, să ne confirme de la BioNTech.
Gabriel Dină: Da, transportul va fi asigurat de către Pfizer, terestru până în punctele regionale, până la centrele regionale de stocare și distribuție, unde cantitățile vor fi în concordanță cu ordinele transmise de Ministerul Sănătății. Vă mulţumesc.
Valeriu Gheorghiță: Mai sunt întrebări? Vă mulțumim foarte, foarte mult! Multă sănătate!
(RS)