Premierul discută măsurile anticriză cu patronatele
Emil Boc negociază cu patronatele scrisoarea de intenţie convenită de guvern cu FMI. PSD lucrează cu sindicatele la textul moţiunii de cenzură pe care vrea să o depună dacă executivul îşi menţine propunerile.
Articol de Sorin Solomon, 21 Mai 2010, 14:05
Prim ministrul Emil Boc şi reprezentanţii patronatelor se întâlnesc la Ministerul Muncii, în dezbatere fiind conţinutul scrisorii de intenţie convenită de guvern cu Fondul Monetar Internaţional.
Întâlnirea are loc după discuţiile de joi ale premierului cu reprezentanţii sindicatelor, care nu au dus la niciun rezultat.
Confederaţiile nu acceptă propunerea de reducere a salariilor bugetarilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%.
Cel mai probabil, discuţia de vineri se va axa pe măsurile anticriză propuse de partea patronală.
În şedinţa plenului Consiliului Economic şi Social, când a fost analizată scrisoarea de intenţie aferentă acordului României cu FMI, patronatele au dat aviz favorabil documentului însă cu propunerea unor modificări.
Acestea se referă la scăderea fondului de salarii cu 25% şi nu a fiecărui salariu, reducerea pensiilor cu 15% (cu propunerea ca reducerea să se aplice doar celor care depăşesc 1.000 de lei) restructurarea în maxim două luni a tuturor companiilor cu capital de stat, menţinerea regimului fiscal actual în industria IT.
Singura declaraţie pe care a oferit-o premierul Emil Boc la intrarea la aceste discuţii s-a referit la pensiile speciale şi anume că acestea nu pot rămâne în afara restrângerii cheltuielilor bugetare.
Premierul s-a întâlnit joi şi cu sindicatele, dar cele două părţi nu au reuşit să ajungă la un acord în privinţa modalităţii de reducere a cheltuielilor, preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu declara la finalul discuţiilor că sindicaliştii intenţionează ca în ziua moţiunii să facă un lanţ uman în jurul parlamentului şi să blocheze intrările, iar greva generală din 31 mai ar putea continua cu greve succesive în mai multe domenii.
Guvernul este dispus să modifice proiectul de măsuri "dacă există argumente solide"
Premierul a anunţat că discuţiile cu sindicatele şi patronatele vor continua iar proiectul cu măsuri anticriză va fi modificat doar dacă partenerii sociali vor veni cu cifre şi date care să argumenteze foarte solid poziţiile lor.
Astfel, proiectul va fi aprobat miercuri în şedinta de guvern şi tot guvernul îşi va asuma răspdunderea în parlament pentru măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, printre care reducerea cu 25% a salariilor şi a pensiilor şi ajutoarelor de şomaj cu 15%.
Grupul PSD lucrează împreună cu sindicatele la textul moţiunii de cenzură pe care intenţionează să o depună dacă executivul îşi menţine propunerile, transmite reporterul Radio România Actualităţi, Cătălin Purcaru.
Atât PSD cât şi reprezentanţii sindicatelor vor ca măsurile asupra cărora ajung la o înţelegere să constituie baza unei eventuale moţiuni de cenzură, pe care PSD o va depune în parlament după ce guvernul îşi va asuma răspunderea pe pachetul de măsuri stabilite.
Printre măsurile propuse de sindicate se regăsesc flexibilitatea Codului Muncii şi impozitarea diferenţiată.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că partidul şi-a însuşit criticile sindicatelor privind propunerile guvernamentale de a scoate România din criză.
Victor Ponta a mai spus că va susţine politic şi parlamentar acţiunile declanşate de sindicate, iar în cazul în care guvernul îşi va asuma răspunderea paralmentară pe pachetul de legi privin micşorarea salariilor şi pensiilor, PSD va depune moţiune de cenzură.