Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Premierul desemnat, Ludovic Orban, invitat la Apel matinal

Premierul desemnat, Ludovic Orban, invitat la Apel matinal
Ludovic Orban. Foto: Agerpres.

Articol de Radio România Actualităţi, 16 Octombrie 2019, 09:17

AUDIO: Premierul desemnat, Ludovic Orban, invitat la Apel matinal.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 octombrie, ora 8:30:39) - Realizator - Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal, este premierul desemnat cu formarea unui nou executiv. Anunțul a fost făcut de la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis, după două runde de consultări cu partidele parlamentare, în urma demiterii prin moțiune de cenzură a cabinetului Dăncilă. Şeful statului afirma ieri că trebuie instalat urgent noul guvern, pentru a îndeplini câteva sarcini aflate în așteptare, precum organizarea alegerilor prezidențiale, elaborarea bugetului pentru anul viitor și închiderea bugetului pe 2019. Invitatul "Apelului matinal" de astăzi este Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal și premierul desemnat cu formarea unui nou cabinet.
Bună dimineața!

Ludovic Orban: Bună dimineaţa!

Realizator: O situație deloc simplă, după cum aprecia chiar președintele României, care a mai precizat că /vor/ fi destul de greu de negociat anumite proiecte. Înainte de toate, care sunt prioritățile momentului?
Ludovic Orban: În primul rând, refacerea capacității administrative a instituțiilor guvernamentale, aducerea în fruntea acestor instituţii a unor oameni cu expertiză, a unor oameni competenţi cu experienţă managerială şi care au capacitatea de a găsi şi de a aplica soluţiile pentru rezolvarea marilor probleme din sistemele publice, refacerea încrederii mediului de afaceri şi a cetăţeanului în guvern. Evident, avem lucruri concrete, cum sunt închiderea bugetului pe anul ăsta cu un deficit cât mai mic, pentru că cheltuielile deşănţate care au fost provocate de Guvernul PSD au provocat un deficit bugetar grav şi probleme mari de finanțare a aceastui deficit, pentru că ne împrumutăm la cea mai mare dobândă dintre toate țările europene pentru finanţarea acestui deficit. Refacerea echilibrelor macroeconomice, de asemenea repararea tuturor stricăciunilor provocate de reglementările absurde, gen Ordonanţa 114, Ordonanța 79 și alte reglementări, care au afectat grav mediul de afaceri și milioane de angajați din sectorul privat. Nu în ultimul rând, avem câteva lucruri de realizat în plan european, şi anume desemnarea unui candidat pentru funcția de comisar european, care să corespundă exigențelor existente la nivelul instituțiilor europene. De asemenea, negocierea acordului de parteneriat între România şi Uniunea Europeană privitor la exercițiul financiar multianual, bugetul Uniunii Europene pe 2021-2027, prin care să se stabilească domeniile prioritare în care urmează să alocăm cele peste 40 de miliarde de euro, pe care putem să le obţinem de la Uniunea Europeană, nu în ultimul rând pregătirea pentru iarnă, pentru că situația în domeniul energetic este foarte gravă, şi aici trebuie luată o serie de măsuri, pentru a ne pregăti pentru iarnă.

Realizator: Este o listă întreagă de priorități, după cum am aflat acum. Dar apropo de oamenii competenți care vorbeați, când vom cunoaște până la urmă lista membrilor cabinetului Orban?

Ludovic Orban: Am anunţat. Din momentul desemnării de către preşedinte, îi mulțumesc preşedintelui Klaus Iohannis pentru încrederea acordată, din momentul desemnării o perioadă vom purta negocieri cu partenerii care au fost alături de noi și împreună cu noi au contribuit la succesul moţiunii de cenzură, adică formaţiunile politice din opoziţie. Vom fi negocieri care încep de astăzi şi în care vom vedea cu claritate care sunt punctele de vedere ale partenerilor noştri, ce priorităţi consideră că trebuie incluse în programul de guvernare şi de asemenea viziunea lor asupra modului în care trebuie să arate guvernul.

Realizator: Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, afirma că este responsabilitatea partidelor care au votat moţiunea de cenzură să asigure cvorumul la învestirea noului cabinet, iar domnia sa nu crede că Partidul Naţional Liberal şi celelalte formaţiuni vor reuşi. Care este părerea dumneavoastră şi cum vedeţi tot acest joc politic până la urmă?

Ludovic Orban: Să le fie ruşine celor de la PSD, că nici măcar după ce le-a căzut guvernul n-au înţeles că trebuie să se comporte ca nişte oameni responsabili, să acţioneze în conformitate cu Constituţia, cu legile ţării şi în deplin respect faţă de români. Tertipurile procedurale pe care le pun la cale ca să blocheze investirea sunt penibile, sunt jenante şi îi vor face de râs, o dată în plus, aşa cum s-au făcut de râs în multe situaţii până acum. Noi suntem un partid serios, pentru noi lucrurile sunt foarte simple. Am dat jos Guvernul Dăncilă, ne-am asumat răspunderea guvernării. Suntem a doua forţă politică la nivelul Parlamentului, suntem cel mai puternic partid de opoziţie, avem pregătite, practic, măsurile, soluţiile cele imediate, evident şi cele de perspectivă, numai că vom avea deocamdată un guvern care va avea o perioadă limitată de exercitare a mandatului. Oricine întârzie investirea unui guvern legitim nu face altceva decât să perpetueze o stare de fapt profund nocivă pentru România. România nu mai are guvern astăzi. Guvernul este demis, oricum era o rămăşiţă de guvern, iar... nu mai avea nici un fel de legitimitate să rămână la putere. În fiecare zi în care sunt lăsaţi la putere, cei care au fost demişi prin moţiune de cenzură pun la cale tot felul de tertipuri, fac concursuri pe bandă rulantă ca să îşi fixeze clientela politică în funcţii, încheie contracte împotriva legii, provoacă noi cheltuieli, fără nici un fel de acoperire în veniturile bugetare, bulversează domenii importante de activitate sau blochează domenii importante, cum este, de exemplu, examenul pentru rezidenţiat. Din punctul nostru de vedere, orice partid responsabil trebuie să înţeleagă că trebuie să ne grăbim şi trebuie să investim cât mai rapid un guvern, pentru că vine o perioadă în care este absolut necesar să avem un guvern competent, responsabil şi legitimat prin votul Parlamentului.

Realizator: Apropo de grabă şi de viitorul imediat, o ultimă întrebare, e posibil să ajungem şi la alegeri anticipate, pentru că şeful statului chiar a spus că acestea pot fi o soluţie foarte bună pentru care au insistat inclusiv liderii USR?

Ludovic Orban: Dacă va exista un acord, o voinţă politică pentru anticipate, se pot face alegeri anticipate. De altfel a fost şi prima noastră opţiune, numai că există o Constituţie a României care prevede un mecanism foarte dificil de realizat pentru a îndeplini condiţiile constituţionale care să permită preşedintelui să dizolve Parlamentul. Cert este un lucru, până în data de 22 decembrie nu se pot provoca alegeri anticipate. Pentru că în conformitate cu Constituţia, până la depunerea jurământului de preşedintele ales în faţa Parlamentului, adică practic intrarea în funcţie, nu se pot organiza alegeri anticipate, România are nevoie de un guvern, nu putem să lăsăm la Palatul Victoria şi la butoanele ministerelor nişte oameni care nu mai au nici un fel de drept să conducă treburile publice în România.

Realizator: Vă mulţumesc pentru toate aceste precizări. Aşteptăm, evident şi lista cu miniştri pentru Cabinetul Orban. Zi reuşită! De fapt, o zi cu cât mai multe succese pentru noi, toţi cei care suntem pe frecvenţele Radio România Actualităţi. Invitatul Apelului Matinal a fost Ludovic Orban, preşedintele Partidului Naţional Liberal şi premierul desemnat cu formarea unui nou cabinet de către preşedintele României, Klaus Iohannis.

Transcrierea interviului a fost realizată de Agenţia de presă RADOR.

Cod roșu de vânt și ninsori
România 21 Noiembrie 2024, 19:56

Cod roșu de vânt și ninsori

Din cauza rafalelor de vânt s-au înregistrat deja numeroase pagube.

Cod roșu de vânt și ninsori
Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale
România 21 Noiembrie 2024, 19:51

Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale

Sunt 950 de secții de votare în afara țării, cu 35 mai multe față de cele de la europarlamentarele din iunie.

Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale
ONG-urile cer păstrarea deducerii fiscale de 20% pentru sponsorizări
România 21 Noiembrie 2024, 19:47

ONG-urile cer păstrarea deducerii fiscale de 20% pentru sponsorizări

Peste 1.300 de ONG-uri cer partidelor să-și asume poziția față de legislația care sprijină sectorul neguvernamental

ONG-urile cer păstrarea deducerii fiscale de 20% pentru sponsorizări
Incident tehnic la Registrul Auto Român
România 21 Noiembrie 2024, 18:32

Incident tehnic la Registrul Auto Român

Nu mai pot fi eliberate documente și a fost sistată activitatea cu stațiile ITP.

Incident tehnic la Registrul Auto Român
Circulație în condiții de iarnă în Valea Jiului
România 21 Noiembrie 2024, 18:28

Circulație în condiții de iarnă în Valea Jiului

Stratul de zăpadă depus pe carosabil a depășit 10 centimetri și continuă să ningă.

Circulație în condiții de iarnă în Valea Jiului
Doi copii au ars de vii într-un incendiu izbucnit la o casă din localitatea suceveană Voitinel
România 21 Noiembrie 2024, 16:59

Doi copii au ars de vii într-un incendiu izbucnit la o casă din localitatea suceveană Voitinel

Doi copii mici au ars de vii într-un incendiu izbucnit în joi după-amiază la o casă din localitatea suceveană Voitinel.

Doi copii au ars de vii într-un incendiu izbucnit la o casă din localitatea suceveană Voitinel
Coduri galbene şi portocalii de vânt şi ninsori în cea mai mare parte a ţării, joi şi vineri
România 21 Noiembrie 2024, 16:18

Coduri galbene şi portocalii de vânt şi ninsori în cea mai mare parte a ţării, joi şi vineri

Atenţionare Cod roşu de viscol puternic, ce vizează pe parcursul zilei de vineri, zone montane din şapte judeţe, precum şi...

Coduri galbene şi portocalii de vânt şi ninsori în cea mai mare parte a ţării, joi şi vineri
Legea bugetului de stat, în pregătire la Guvern
România 21 Noiembrie 2024, 14:56

Legea bugetului de stat, în pregătire la Guvern

Prioritatea o reprezintă investiţiile publice majore, selectate pe baza beneficiilor economice şi sociale ridicate.

Legea bugetului de stat, în pregătire la Guvern