Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Premierul desemnat a prezentat in parlament programul de guvernare

Dupa declaratia premierului, sunt programate dezbateri şi, în final, votul de încredere al Parlamentului pentru noul Cabinet.

Premierul desemnat a prezentat in parlament programul de guvernare
Premierul desemnat, Sorin Grindeanu

Articol de Radiojurnal, 04 Ianuarie 2017, 14:53

Premierul desemnat, Sorin Grindeanu, prezinta în plenul parlamentului programul de guvernare şi lista Guvernului.

Declaratia premierului desemnat, Sorin Mihai Grindeanu:

”Domnule preşedinte al Senatului, domnule preşedinte al Camerei Deputaţilor, Prea Fericirea Voastră, Înalt Prea Sfinţia Voastră, stimaţi reprezentanţi ai Corpului Diplomatic, domnilor preşedinţi ai Curţii Constituţionale şi ai Curţii de Conturi, doamnelor şi domnilor deputaţi şi senatori, doamnelor şi domnilor candidaţi pentru funcţia de ministru, dle prim viceguvernator, stimaţi invitaţi, vă mulţumesc pentru participarea la această şedinţă comună pentru dezbaterea programului de guvernare şi listei miniştrilor pentru Guvernul României.

Aş dori ca în deschidere să le mulţumesc celor care m-au propus în această funcţie şi care mi-au fost alături în alcătuirea ecbipei guvernamentale şi a programului de guvernare pe care le supun astăzi dezbaterii dvs.

Vreau să precizez de asemenea de la început faptul că prima propunere a PSD pentru funcţia de prim-ministru, dna Sevil Shhaideh, ar fi fost o variantă excelentă pentru conducerea guvernului şi e bine că dânsa va fi alături de mine în echipa viitorului executiv pe care o supun la vot astăzi în parlament. Salut în mod deosebit echilibrul dlui preşedinte Liviu Dragnea care în ultimele săptămâni s-a comportat ca un adevărat om de stat punând interesul naţional mai presus de interesul său personal sau al partidului pe care îl conduce.

S-a evitat astfel o criză politică foarte nocivă pentru ţara noastră, iar astăzi România poate avea un guvern care să înceapă imediat punerea în aplicare a programului votat de români la alegerile din 11 decembrie. Chiar în această seară, dacă vom primi votul dvs de încredere, voi convoca prima şedinţă de guvern, astfel încât să devenim operaţionali în cel mai scurt timp.

Ca şi în alte şedinţe anterioare de învestire a guvernului, subiectul principal al dezbaterilor din parlament este România şi modul în care noua echipă de guvernare îşi propune să conducă ţara în următorii patru ani. S-a vorbit în astfel de momente de felul în care ne dorim să arate România la finalul mandatului pe care guvernul îl primeşte din partea parlamentului. S-a vorbit despre România puternică, despre România prosperă sau despre România corectă, despre România fără birocraţie sau despre România eficientă.

Eu vă propun astăzi însă o altă ţintă care, în opinia mea, le include pe toate celelalte menţionate anterior. Eu vă propun România normală. Vă propun şi îmi propun ca la finalul mandatului pe care mi-l încredinţaţi astăzi, dacă veţi vota în favoarea guvernului, să avem o ţară normală în care oamenii să trăiască bine şi să se bucure de aceleaşi drepturi şi libertăţi de care se bucură marea majoritate a cetăţenilor europeni.

Acesta cred eu că ar trebui să fie obiectivul principal al viitoarei guvernări. Îmi doresc o ţară normală în care lucrurile să fie aşa cum e normal să fie. Îmi doresc o ţară în care anormalul să fie o excepţie şi nu o regulă, cum pare a fi astăzi în foarte multe domenii de activitate.

În opinia mea, primul semn de normalitate este ca politicienii aleşi în funcţii publice să respecte ceea ce au promis în timpul campaniei electorale şi să pună în practică toate măsurile pentru care au primit votul şi încrederea cetăţenilor.

Aceasta este relaţia normală între cei aleşi şi cei care au ales. De aceea, în programul de guvernare pe care l-am supus atenţiei şi votului parlamentului veţi regăsi toate măsurile prezentate în timpul campaniei electorale de preşedintele PSD, dl Liviu Dragnea. Aceste măsuri au fost votate de români şi e normal ca ele să se regăsească în programul de guvernare al partidelor care au obţinut majoritatea în noul parlament.

Este normal să existe o răspundere politică a partidelor câştigătoare în alegeri şi e la fel de normal ca această răspundere să se reflecte în programul de guvernare susţinut de aceste partide.

Îmi doresc o Românie normală în care creşterea economică să se regăsească în bunăstarea cetăţenilor ei. Scopul tuturor acţiunilor noastre, a celor aflaţi în serviciul public, este bunăstarea celor care ne-au votat şi care plătesc taxe şi impozite. Într-o ţară normală, bunăstarea cetăţeanului trebuie să fie la baza oricărei decizii şi la capătul oricărui act de guvernare.

Nu venim la guvernare pentru a face statistici frumoase pe hârtie, iar creşterea economică nu are nicio valoare dacă nu se regăseşte într-un fel sau altul în buzunarele românilor. Într-o ţară normală, guvernul trebuie să urmărească salarii mari pentru cetăţenii săi. Nu salarii mici în speranţa că astfel vor veni mai mulţi investitori străini. Într-o ţară normală, scopul guvernării e în primul rând bunăstarea propriilor cetăţeni, şi abia apoi succesul investitorilor străini.

Vrem investiţii străine în România, însă investiţii care să ofere locuri de muncă bine plătite pentru români. Investiţiile străine nu sunt un scop în sine, ci un mijloc prin care ne propunem un trai mai bun pentru români. Din acest motiv, în programul nostru am propus o schimbare radicală a viziunii economice în privinţa atragerii investitorilor străini.

Vrem ca investitorii străini să găsească în România o forţă de muncă bine calificată, nu o forţă de muncă prost plătită. Vrem ca investitorii străini să găsească în România un cadru fiscal predictibil şi o fiscalitate redusă pe muncă, şi nu taxe foarte mari, pe salarii foarte mici.

Avem în program măsuri bune pentru oamenii de afaceri şi propunem un cadru fiscal prietenos şi predictibil pentru orice investitor. Ţinta noastră e ca, în clasamentul statelor europene cu cele mai mici taxe pe muncă, România să urce de pe locul 21 în prezent, pe locul 6 la începutul anului viitor.

Putem face acest lucru şi sunt convins că această măsură va aduce multe beneficii deopotrivă pentru angajaţi şi pentru angajatori.

În acelaşi timp însă, avem în vedere o creştere a salariului minim pe economie la 1.450 de lei în acest an şi până în 2020 la 1.750 de lei. Totodată, avem un pachet serios de măsuri care include reducerea taxelor şi impozitelor pe muncă concomitent cu stimularea afacerilor, astfel încât să avem o creştere a salariului minim pe economie de la 2.815 lei la 3.950 de lei în 2020. Într-o ţară normală, cei care au muncit o viaţă întreagă şi au contribuit la dezvoltarea economică au la bătrâneţe o pensie decentă.

Prin urmare, dacă ne dorim o Românie normală, trebuie neapărat să creştem punctul de pensie, astfel încât acesta să ajungă în 2021 la 45% din valoarea salariului mediu pe economie, respectiv 1.775 de lei, cu o primă creştere la 1.000 de lei în anul 2017.

De asemenea, putem creşte veniturile populaţiei prin scăderea taxelor aferente acestor venituri. Un impozit mai mic pe câştigul obţinut înseamnă mai mulţi bani care ajung în buzunarul cetăţeanului. În acest sens, avem în vedere ca una din primele măsuri importante ale noului guvern să fie scutirea de impozit pentru toate veniturile mai mici de 2.000 de lei pe lună, indiferent dacă vorbim de pensii, salarii sau de venituri din activităţi independente.

De asemenea, de la 1 ianuarie 2018 ne propunem ca impozitul pe veniturile mai mari de 2.000 de lei să scadă de la 16 la 10% din diferenţa care depăşeşte această sumă. Îmi doresc, de asemenea, o Românie normală în care tinerii să nu mai plece la muncă în străinătate pentru a câştiga un venit decent pentru familia lor”.

Îmi doresc ca tinerii absolvenţi să rămână şi să muncească aici, în România, să aibă un venit decent, să plătească aici contribuţii pentru pensionarii noştri, nu pentru cei străini, să susţină prin munca lor sistemul nostru de sănătate şi sistemul nostru de educaţie, nu pe cele aflate în alte state.

Provin dintr-un judeţ de graniţă şi am colegi de generaţie care fie au plecat, fie încă se mai gândesc să plece la muncă în străinătate. Este un fenomen foarte grav care afectează economia noastră şi destramă familiile de români. Stoparea acestui fenomen trebuie să fie o prioritate naţională.

Vreau ca tinerii să rămână acasă, să poată fi alături şi să poată avea grijă de părinţii şi bunicii lor. România va fi o ţară normală când tinerii care ies de pe băncile şcolii vor găsi suficiente motive să rămână aici. Când îşi vor găsi un loc de muncă bine plătit în ţară şi când statul îi va susţine să-şi întemeieze o familie aici în România.

Acesta este motivul pentru care am cuprins în programul nostru de guvernare multe măsuri care au ca ţintă stoparea exodului tinerilor din România. Avem un program ambiţios pentru susţinerea înfiinţării a zece mii de firme pe an astfel încât tinerii să poată să înceapă o afacere în România şi să ofere locuri de muncă altor tineri care termină o şcoală. Am inclus de asemenea în viziunea noastră de guvernare programele de ucenicie şi de stagii care să permită tinerilor să înveţe bine o meserie care să le asigure apoi un loc de muncă stabil şi bine plătit în România, iar dacă vom dezvolta o forţă de muncă bine calificată am convingerea că investitorii străini dar şi cei români, vor fi interesaţi să dezvolte afaceri în ţara noastră.

Avem programe care să asigure tinerilor o tranziţie cât mai bună de la şcoală la piaţa muncii, cu stimulente acordate firmelor care îi angajează pe tinerii ucenici sau care transformă internshipul într-un contract de muncă pe perioadă nedeterminată. Tot pentru a stopa plecarea tinerilor din ţară am prevăzut programul /.../ care să acorde tinerilor absolvenţi de studii superioare garanţia unui salariu de încadrare de minimum 2500 de lei, iar pentru tinerii rezidenţi care au absolvit o facultate de medicină vrem să le garantăm că primul salariu să pornească de la 1200 de euro şi 0 impozit pe venit!

Stimaţi colegi, sunt convins că înţelegeţi foarte bine ce înseamnă o Românie normală, sunt convins că sunteţi de acord cu mine că într-o ţară normală cetăţenii nu stau la cozi interminabile pentru a plăti nenumărate taxe şi dări la stat. Nu! Aşa ceva nu se întâmplă într-o ţară normală! Salut decizia Parlamentului de adoptare a legii eliminării celor 102 de taxe care în opinia mea reprezintă cel mai amplu demers de reducere a birocraţiei din România, iar dacă vrem ca România să devină o ţară normală atunci trebuie să mergem mai departe şi să punem sistemul administrativ în slujba cetăţeanului, să forţăm autorităţile de stat să implementeze plata online a taxelor, astfel încât până la 1 ianuarie 2018 toate taxele care nu pot fi plătite online să fie automat desfiinţate.

În viziunea mea, o Românie normală înseamnă că cetăţenii să aibă acces la servicii de sănătate normale şi civilizate în spitale normale şi curate. În programul de guvernare pe care vi l-am supus atenţiei am inclus numeroase măsuri pentru realizarea acestui obiectiv.

Menţionez aici construcţia spitalului republican Carol Davila, unde românii să poată avea acces la servicii medicale de înaltă calitate.Am prevăzut de asemenea construcţia a opt spitale regionale cu o capacitate ridicată de diagnostic şi tratament astfel încât în toate regiunile ţării românii să aibă acces la servicii spitaliceşti de bună calitate.

Avem de asemenea în vedere dotarea spitalelor cu aparatură performantă. Într-o ţară normală cetăţenii trebuie să aibă acces la medicamente indiferent de afecţiune şi indiferent de costuri.

Nu putem pune plafoane pe dreptul la viaţă. Programele naţionale trebuie bugetate astfel încât să asigure tratamentul adecvat pentru toţi pacienţii în funcţie de nevoile acestora”.

Dupa declaratia premierului, sunt programate dezbateri şi, în final, votul de încredere al Parlamentului pentru noul Cabinet.

Ceremonia depunerii jurământului pentru membrii Guvernului va avea in aceasta seară.

România 21 Ianuarie 2025, 23:41

Gheorghe Flutur a anunţat că a demisionat din funcţia de preşedinte al PNL Suceava

Gheorghe Flutur a anunţat că a demisionat din funcţia de preşedinte al Organizaţiei Judeţene Suceava a PNL, pe care a...

Gheorghe Flutur a anunţat că a demisionat din funcţia de preşedinte al PNL Suceava
Poliţia Română a dat prima amendă pe baza datelor colectate de sistemul e-Sigur
România 21 Ianuarie 2025, 23:31

Poliţia Română a dat prima amendă pe baza datelor colectate de sistemul e-Sigur

Un şofer a fost sancţionat cu 810 lei amendă şi 3 puncte de penalizare pentru că a circulat cu 23 km peste viteza legală, în...

Poliţia Română a dat prima amendă pe baza datelor colectate de sistemul e-Sigur
USR va iniția un priect de lege vizând termenul de prescripție a infracțiunilor de corupție
România 21 Ianuarie 2025, 21:20

USR va iniția un priect de lege vizând termenul de prescripție a infracțiunilor de corupție

Președinta USR, Elena Lasconi, a anunțat că parlamentarii formațiunii vor depune în Parlament o propunere...

USR va iniția un priect de lege vizând termenul de prescripție a infracțiunilor de corupție
Crin Antonescu, validat candidat la prezidențiale de către conducerea PSD
România 21 Ianuarie 2025, 20:17

Crin Antonescu, validat candidat la prezidențiale de către conducerea PSD

Liberalii urmează să valideze candidatura lui Crin Antonescu duminică.

Crin Antonescu, validat candidat la prezidențiale de către conducerea PSD
Restricții de circulație pe DN 7
România 21 Ianuarie 2025, 20:11

Restricții de circulație pe DN 7

Circulația vehiculelor rutiere de mare tonaj este interzisă pe 23 și 24 ianuarie, între anumite ore.

Restricții de circulație pe DN 7
Cazurile de viroze respiratorii cresc continuu în ţara noastră
România 21 Ianuarie 2025, 19:56

Cazurile de viroze respiratorii cresc continuu în ţara noastră

În judeţele Iaşi, Bihor, Vaslui sau Braşov, din ce în ce mai mulţi pacienţi cu simptome de gripă s-au prezentat la camerele...

Cazurile de viroze respiratorii cresc continuu în ţara noastră
90% dintre români resping ideea ieșirii din NATO
România 21 Ianuarie 2025, 18:34

90% dintre români resping ideea ieșirii din NATO

Este un nivel record de adeziune față de Organizația Nord-Atlantică, reiese dintr-un studiu INSCOP.

90% dintre români resping ideea ieșirii din NATO
Proiect: Reducere a numărului de angajați la Senat
România 21 Ianuarie 2025, 18:29

Proiect: Reducere a numărului de angajați la Senat

Inițiativa aparține președintelui Senatului, Ilie Bolojan, pentru a crea un exemplu de reformă a aparatului administrativ.

Proiect: Reducere a numărului de angajați la Senat