Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Premierul Chinei: România va deveni "tigrul Europei"

Premierii Victor Ponta şi Li Keqiang au susţinut declaraţii comune de presă la finalul reuniunii şefilor de guvern din Europa Centrală şi de Est şi China. (UPDATES)

Premierul chinez Li Keqiang (dreapta) şi primul-ministru Victor Ponta la Forumul Economic şi Comercial China-Europa centrală şi de Est. Foto: gov.ro.

Articol de Radio România Actualităţi, 26 Noiembrie 2013, 08:57

UPDATE 16: "Relaţiile China-UE şi relaţiile China-Europa Centrală şi de Est sunt de respect reciproc şi egalitate", a mai declarat Li Keqiang.

UPDATE 15: "Cu domnul prim-ministru Victor Ponta, am avut o decizie comună ieri seară să înceapă grupuri de lucru de discuţii asupra infrastructurii de cooperare chino-române şi acum, am avut rezultate. Şi am avut şi cu premierii ungar, sârb, o declaraţie comună pentru iniţierea colaborării căilor ferate care leagă Ungaria şi Serbia", a declarat premierul chinez în cadrul declaraţiilor comune de presă.

UPDATE 14: "Am publicat un program Guidelines care urmează trei principii: egalitate în tratamentul reciproc, beneficiul reciproc, cooperarea Chinei - Europa Centrală şi de Est merge în acelaşi sens cu cooperarea China-UE", a spus premierul Li Keqiang.

Foto: Declaraţii comune de presă susţinute de premierii Victor Ponta şi Li Keqiang.

UPDATE 13: "Am agreat linii de acţiune în baza documentului Bucharest Guidelines, cu accent pe promovarea investiţiilor, cooperarea economică şi comercială, desemnarea anului 2014 ca an pentru promovarea investiţiilor şi afacerilor în relaţia China - Europa Centrală şi de Est (ECE)", a afirmat premierul român.

Victor Ponta a mai spus că se va realiza încurajarea IMM-urilor, în baza unei platforme de cooperare China - ECE, constituirea unei asociaţii pentru cooperarea în domeniul agricol precum şi încurajarea instituţiilor financiare din regiune.

UPDATE 12: Premierul Victor Ponta a declarat că astăzi au avut loc discuţii pe trei paliere: Consolidarea relaţiilor între tările Europei Centrale şi de Est, între ţările din Europa de Est şi China şi între fiecare dintre acestea.

"Acest Forum s-a constituit într-un efort complementar al cadrului general de relaţii strategice între China şi Uniunea Europeană", a spus premierul român.

UPDATE 11: Declaraţii comune de presă susţinute de Victor Ponta şi Li Keqiang, primul-ministru al Republicii Populare Chineze, la finalul reuniunii şefilor de guvern din Europa Centrală şi de Est şi China.

UPDATE 10: Potrivit premierului Li Keqiang, estimările iniţiale arată că între 2013 şi 2020 "China va importa bunuri în valoare de 3.000 de miliarde doar din Europa şi investiţia de afaceri şi numărul de turişti chinezi către Europa vor creşte de asemenea".

"Reforma chineză şi dezvoltarea acestei ţări vor fi benefice, aşadar, nu doar pentru poporul chinez, dar vor aduce oportunităţi de dezvoltare pentru ţările din regiunea dumneavoastră şi pentru alte ţări din lume", a concluzionat.

UPDATE 9: Premierul Chinei, Li Keqiang, a mai afirmat că doreşte o dublare a volumului comercial cu ţările central şi est-europene, import de produse agricole de calitate, dar şi o dezvoltare a turismului şi a investiţiilor în căi ferate.

2014, "anul investiţiei şi promovării afacerilor" dintre China şi Europa Centrală şi de Est

UPDATE 8: Primul-ministru chinez Li Keqiang spune că anul 2014 va fi anul investiţiilor şi promovării afacerilor dintre China şi Europa Centrală şi de Est.

"Împreună vom declara anul 2014 ca anul investiţiilor şi promovării de afaceri între China şi Europa Centrală şi de Est şi vom avea o serie de activităţi, precum o întâlnire la nivel ministerial privind cooperarea economică şi comercială, de asemenea în târg de bunuri şi un forum pentru cooperarea agricolă, toate acestea vizând dezvoltarea pe mai departe a schimburilor comerciale", a afirmat Li Keqiang.

Audio: Discursul premierului chinez Li Keqiang la deschiderea Forumului Economic de la Palatul Parlamentului.

UPDATE 7: Companiile chineze sunt din ce în ce mai interesate de investiţiile şi de deschiderea de companii în ţările din regiune, a spus premierul chinez.

"Europa şi UE reprezintă cel mai mare partener comercial al Chinei, însă ca parte a comerţului dintre UE şi China, schimburile comerciale dintre regiunea dumneavoastră şi China reprezintă doar 10%. Dar asta înseamnă că avem un potenţial important pentru evoluţii viitoare", a concluzionat Li Keqiang.

UPDATE 6: Premierul chinez Li Keqiang a spus că "Europa este un jucător important. China a rămas un adept şi a sprijinit fidel integrarea europeană".

Li Keqiang a subliniat că acest lucru "duce la consolidarea unei dezvoltări echilibrate în Europa. Datorită stadiilor similare de dezvoltare dintre cele două părţi, acestea au multe de oferit una către alta".

România va deveni un tigru al Europei şi, dacă toţi tigrii se vor reuni şi vor colabora, se va dezvolta o piaţă uriaşă, a afirmat premierul Chinei, Li Keqiang.

Potenţialul de dezvoltare a relaţiilor comerciale şi investiţiilor dintre China şi ţările din regiune este foarte mare, a mai spus Li Keqiang.

"Am ascultat prezentarea premierului Ponta despre economia României. Cred că România va deveni un tigru al Europei şi, dacă toţi tigrii se vor reuni şi vor colabora, se va dezvolta o piaţă uriaşă", a spus premierul Chinei în deschiderea Forumului economic şi comercial China-Europa Centrală şi de Est.

Foto: Forumul Economic şi Comercial China-Europa Centrală şi de Est. Facebook/Mirel Palada.

Audio: Discursul premierului Victor Ponta la deschiderea Forumului Economic de la Palatul Parlamentului.

UPDATE 5: "Putem să îndeplinim aceste obiective ambiţioase dacă reuşim să aducem împreună potenţialul Chinei şi al regiunii.

"România are nevoie de parteneri comerciali, iar China este un astfel de partener.

"China are nevoie, de asemenea, de o Europă puternică, de un partener puternic la nivel mondial.

"Europa poate fi puternică doar dacă toate ţările prezente aici, chiar dacă nu sunt membre ale UE, se pot integra în acest program", a spus premierul Victor Ponta în discursul inaugural.

Video: Primirea prim-miniştrilor ţărilor participante la lucrările Summit-ului Premierilor din Europa Centrală şi de Est - China. Sursa: gov.ro.

UPDATE 4: În deschiderea evenimentului găzduit de Palatul Parlamentului, premierul Victor Ponta a spus că are încredere că proiectele economice care vor fi discutate la Bucureşti "se vor reflecta în viitor într-o proiecţie vizionară a unui nou "Drum al Mătăsii" care ar putea să conecteze şi să stimuleze relaţiile economice dintre relaţia noastră şi China".

UPDATE 3: "Peste 30 de ani de creştere a economiei chineze, au făcut China un partener foarte important pentru schimburile economice", a declarat Victor Ponta.

UPDATE 2: "Investiţiile chineze în Uniunea Europeană au crescut în 2011 de peste 30 de ori faţă de anii precedenţi", a afirmat premierul român.

UPDATE 1: Cooperarea între ţările din Europa Centrală şi de Est şi China este foarte importantă, iar acest lucru se va vedea cel mai bine la finalul acestui Forum", a spus Victor Ponta.

Foto: Primul-ministru Victor Ponta în deschiderea Forumului Economic de la Bucureşti. Sursa: captură video.

Deschiderea evenimentului a fost transmisă în direct de Radio România Actualităţi.

Premierii din 16 ţări din Europa Centrală şi de Est sunt la Bucureşti pentru un summit şi un forum economic dedicat relansării relaţiilor de cooperare cu China.

Foto: Premierii Victor Ponta şi Li Keqiang la Forumul Economic de la Bucureşti. Sursa: Nicu Popescu.

Discursurile de deschidere sunt susţinute de premierul român, Victor Ponta, gazdă a evenimentului şi de invitatul special: premierul chinez, Li Keqiang.

Gazda este şeful executivului Victor Ponta, iar invitatul special este omologul său chinez, Li Keqiang, aflat în vizită în ţara noastră.

Sunt prezenţi, între alţii, premierii Poloniei, Ungariei, Cehiei, dar şi cei ai Serbiei şi Bosniei - Herţegovina.

Cea mai mare sală a Palatului Parlamentului care are peste o mie de locuri găzduieşte de la această oră Forumul economic şi comercial China - Europa Centrală şi de Est.

La forumul economic sunt aşteptaţi peste 1.500 de oameni de afaceri dintre care aproximativ 300 de oameni de afaceri chinezi şi peste 400 din celelalte ţări din regiune.

Aceştia vor dezbate teme din cele mai variate: infrastructura cu transporturi rutiere şi feroviare, agricultura şi reţeaua de marketing internaţional, energia sau turismul.

O altă temă importantă este cea a IT-ului.

De remarcat faptul că la toate atelierele de lucru participă oficiali care conduc ministere din domeniul economic, energiei, infrastructură sau agricultură din cele 16 ţări invitate la eveniment.

Din partea română participă, printre alţii: ministru delegat pentru marile proiecte, Dan Şova; ministrul agriculturii, Daniel Constantin sau ministrul transpoturilor, Ramona Mănescu.

Sesiune extraordinară a Senatului
România 21 Ianuarie 2025, 15:10

Sesiune extraordinară a Senatului

Senatorii vor fi informați despre OUG privind organizarea alegerilor prezidențiale.

Sesiune extraordinară a Senatului
CEDO respinge o cerere a lui Călin Georgescu
România 21 Ianuarie 2025, 15:05

CEDO respinge o cerere a lui Călin Georgescu

CEDO a respins cererea de suspendare, ca măsură provizorie, a deciziei CCR privind anularea alegerilor prezidențiale.

CEDO respinge o cerere a lui Călin Georgescu
Miniştrii europeni de finanţe discută măsurile ce pot creşte competitivitatea UE
România 21 Ianuarie 2025, 15:01

Miniştrii europeni de finanţe discută măsurile ce pot creşte competitivitatea UE

Printre măsuri se numără scăderea preţului energiei, reducerea birocrației şi simplificarea legislaţiei.

Miniştrii europeni de finanţe discută măsurile ce pot creşte competitivitatea UE
Acțiune de prelevare de probe din Marea Neagră, în urma poluării din Strâmtoarea Kerci
România 21 Ianuarie 2025, 14:06

Acțiune de prelevare de probe din Marea Neagră, în urma poluării din Strâmtoarea Kerci

După ce două petroliere rusești au fost avariate grav de o furtună în Strâmtoarea Kerci, la sfârșitul anului trecut,...

Acțiune de prelevare de probe din Marea Neagră, în urma poluării din Strâmtoarea Kerci
Marian Preda: Universitatea, preocupată de păstrarea istoriei, a memoriei Revoluției și a fenomenului Piața Universității
România 21 Ianuarie 2025, 13:57

Marian Preda: Universitatea, preocupată de păstrarea istoriei, a memoriei Revoluției și a fenomenului Piața Universității

Rectorul Universității București: Avem în planul de renovare, în intențiile noastre și constituirea unui Muzeu al...

Marian Preda: Universitatea, preocupată de păstrarea istoriei, a memoriei Revoluției și a fenomenului Piața Universității
Petiţie pentru protejarea mesajelor scrise pe zidurile Universităţii în zilele Revoluţiei din '89
România 21 Ianuarie 2025, 13:49

Petiţie pentru protejarea mesajelor scrise pe zidurile Universităţii în zilele Revoluţiei din '89

Societatea civilă s-a unit în preajma comemorării a 35 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 şi a iniţiat o petiţie prin...

Petiţie pentru protejarea mesajelor scrise pe zidurile Universităţii în zilele Revoluţiei din '89
Studiu INSCOP Research: 90% dintre români resping ideea ieşirii din NATO
România 21 Ianuarie 2025, 13:37

Studiu INSCOP Research: 90% dintre români resping ideea ieşirii din NATO

Cercetarea mai arată că românii sunt rezistenţi la dezinformare, iar reacţiile agresive din spaţiul public după anularea...

Studiu INSCOP Research: 90% dintre români resping ideea ieşirii din NATO
Pompierii militari au intervenit, luni, la peste 1700 de situaţii de urgenţă în întreaga ţară
România 21 Ianuarie 2025, 12:13

Pompierii militari au intervenit, luni, la peste 1700 de situaţii de urgenţă în întreaga ţară

Pompierii militari au intervenit, în cursul zilei de luni, la peste 1700 de situaţii de urgenţă în întreaga ţară.

Pompierii militari au intervenit, luni, la peste 1700 de situaţii de urgenţă în întreaga ţară