Premierul cere FMI să accepte creşterea pensiilor
Măsura este propusă după ce Bucureştiul a solicitat Fondului Monetar Internaţional ca a doua tranşă a împrumutului să poată fi cheltuită şi pe salarii şi pensii.
Articol de Mihaela Breazu, 10 August 2009, 14:12
Şeful Guvernului, Emil Boc, a declarat, după şedinţa coaliţiei, că Ministerul Finanţelor a fost mandatat ca în discuţiile de luni cu Fondul Monetar Internaţional să susţină măsurile necesare pentru menţinerea locurilor de muncă.
Aceste măsuri se referă la menţinerea cotei unice de impozitare şi a TVA-ului la acelaşi nivel.
Şeful Guvernului a precizat că acolo unde se justifică, restructurarea se face pe criterii precise, care combină cantitatea şi calitatea şi aceste măsuri trebuie făcute după o analiză foarte riguroasă.
Premierul Emil Boc a anunţat că în recomandările Fondului Monetar Internaţional nu este precizat numărul persoanelor care trebuie disponibilizate. Miniştrii vor prezenta miercuri proiectele de reducere a personalului.
De asemenea, tot de la 1 octombrie vor fi majorate pensiile cu 2%, conform calendarului stabilit iniţial.
Reprezentanţii Fondului au discutat tot weekend-ul cu BNR şi Guvernul, pentru finalizarea scrisorii de intenţie. Până la prezentarea documentului nu pot fi oferite detalii despre conţinut. Totuşi, atât oficialii de la Bucureşti, cât şi reprezentanţii Fondului au confirmat că vor fi modificate condiţiile împrumutului, din cauza înrăutăţirii situaţiei economice a României.
Misiunea FMI, condusă de Jeffrey Franks, a sosit în urmă cu o săptămână la Bucureşti, pentru prima evaluare a acordului stand-by. România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, bani care intră în rezerva BNR, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. Prima tranşă de la FMI, de 5 miliarde de euro, a intrat în luna mai la rezerva BNR.