Premierul a avut o nouă întâlnire cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie
Discuţiile au avut loc după ce ieri nivelul de majorare a salariilor din învăţământ, de la 1 ianuarie, a apărut iniţial diminuat la 8 procente în proiectul Ministerului de Finanţe. Ulterior valoarea a fost corectată la 13%, aşa cum se negociase cu sindicatele.
Articol de Andrei Şerban, 14 Decembrie 2023, 13:26
Premierul Marcel Ciolacu a avut astăzi o nouă întâlnire cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie.
Discuţiile au avut loc după ce ieri nivelul de majorare a salariilor din învăţământ, de la 1 ianuarie, a apărut iniţial diminuat la 8 procente în proiectul Ministerului de Finanţe. Ulterior valoarea a fost corectată la 13%, aşa cum se negociase cu sindicatele.
Concluzia a fost că se va emite o nouă ordonanţă de urgenţă care să prevadă cele două etape de majorare a salariilor din învătămînt şi procentele corecte.
După întâlnirea cu reprezentanții Guvernului, sindicaliști din educație au confirmat că anul viitor vor fi două tranșe de majorare a salariilor, de la 1 ianuarie și de la 1 iunie, care vor însuma, în medie, 20 de procente, ceea ce înseamnă că a fost o eroare materială ce a apărut în textul proiectului actului normativ actual.
Și guvernanții au recunoscut greșeala. În următoarele ore trebuie să fie finalizate grilele de salarii din Educație.
Până acum, o primă formă a fost elaborată de sindicate și de Ministerul Educației, care a fost analizată, astăzi, cu premierul Marcel Ciolacu.
O concluzie este aceea că se va emite o ordonanță de urgență separată, care va prevede cele două majorări de anul viitor, pentru că în actul normativ de acum nu au fost incluse funcțiile de conducere din Educație.
Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație: În ordonanța "trenuleț" - pe forma care a intrat în transparență decizională - nu mai figurau funcțiile de conducere, figura personalul didactic de predare, figura personalul didactic auxiliar, ne-didactic și atât. Și atunci lucrurile acestea trebuiau corectate.
Discuţii cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale şi ai companiilor care sponsorizează ONG-urile
Premierul a avut astăzi discuţii şi cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale şi ai companiilor care sponsorizează ONG-urile, cu privire la modificările pe care proiectul de ordonanţă cu măsuri fiscal bugetare le-ar fi adus regimului sponsorizărilor.
După întâlnire, Guvernul a transmis că nu va prejudicia mecanismul de sponsorizări prin modificări legislative. Prevederile privind acordarea procentului de 20% din impozitul pe profit datorat rămân nemodificate.
De asemenea s-a convenit că formularul D177 va rămâne în vigoare, iar data până la care va putea fi utilizat de companii este 25 mai.