Premieră medicală: Operație pe aortă fără oprirea inimii
Intervenția chirurgicala face parte din Programul de Intervenții Cardiovasculare Structurale Complexe, al Casei Naționale de Asigurari de Sanatate.
Articol de Adriana Turea, 05 Noiembrie 2014, 15:06
Premieră medicală – scoaterea unui anevrism de la nivelul aortei prin combinarea a doua procedee medicale: clasic și de ultimă generatie.
Premieră medicală în România: operație de anevrism, la nivelul aortei fără oprirea inimii.
Aorta este vasul de sânge de dimensiuni mari, care transportă sângele bogat în oxigen de la inimă la restul organismului.
Dacă aorta prezintă o umflătură în perete, artera se subțiază și se poate sparge, producând o hemoragie care poate pune viața in pericol.
Ruperea anevrismului aortic este pe locul 15 în lista cauzelor de deces si apare la una din 12 persoane in vârstă.
Intervenția a fost realizată, în Centrul Cardiac din cadrul spitalului Monza, din București, unui pacient de 82 de ani, în regim de urgență, care prezenta un anevrism voluminos al arcului aortic.
Operația a constat din combinarea unui tratament chirurgical cu unul intervențional și a fost realizată în doua etape succesive.
După evaluarea radiologică completă prin tomografie computerizată a întregii aorte și după echilibrarea pacientului, echipa de chirurgie cardiovasculară a realizat deconectarea vaselor arcului aortic pentru ambele brațe și pentru creier, prin ligaturarea și transferarea acestora într-un bypass unic, implantat într-un segment de aortă sănătos.
Seful sectiei de Chirurgie Cardiovasculara, doctor Theodor Cebotaru, explica intr-un comunicat de presa, ca intervenția efectuată pe cord bătând, sub anestezie generală, dar fără oprirea inimii, s-a efectuat prin incizie în torace de maximum 10 cm.
Medicii mentioneaza ca a fost aleasă soluția optimă de tratament pentru pacient prin care tratamentul unei boli acute grave și amenințătoare de viață a fost efectuat prin reducerea traumei la minimum, iar recuperarea postoperatorie a fost rapidă.
Evoluția post-operatorie a pacientului a fost optimă cu trezirea rapidă după anestezia generală cu funcții vitale optime (neurologică, renală, respiratorie și cardiacă).
Intervenția chirurgicala face parte din Programul de Intervenții Cardiovasculare Structurale Complexe, al Casei Naționale de Asigurari de Sanatate.