Premieră medicală naţională
Procedura constă în implantul a doi electrozi la nivel subcutanat, cuplaţi ulterior cu un generator de impulsuri electrice, ce reglează activitatea vezicii urinare.
Articol de Marilena Frâncu, 20 Mai 2013, 10:16
O echipă româno-austriacă a realizat o premieră medicală naţonală, în cadrul celei de-a 29-a editie a Congresului National de Urologie ROMURO 2013.
Este vorba despre o procedură chirurgicală de neuromodulare a tractului urinar inferior, ca modalitate de tratament al incontinenţei urinare prin imperiozitate, refractară la tratamentul clasic.
Procedura constă în implantul a doi electrozi la nivel subcutanat, cuplaţi ulterior cu un generator de impulsuri electrice, ce reglează activitatea nervoasă, senzorială şi motorie a vezicii urinare.
Echipa de medici de la Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal “Fundeni” a fost condusă de doctorul Johann Wachter, medic de chirurgie urologică la Donauspital din Viena, cu o experienţă de peste 20 de ani în acest domeniu.
Foto: De la dreapta la stânga: dr.Robert Stoica, Johann Wachter din Viena şi dr.Bogdan Hăineală
Pacienta, în varstă de 26 de ani, suferă de insuficienţă urinară cronică, cu simptomatologie extrem de severă, iar prin această nouă procedură va beneficia de o imbunătăţire substanţială a calităţi vieţii.
Doctorul Robert Stoica, membru al echipei de medici ce a realizat interventia, a afirmat că una din condiţii este ca pacientul să fie refractar la tratamentul clasic:
“Pentru o perioadă de o săptămână sau două săptămâni, în funcţie de răspuns, pacienta va purta un dispozitiv extern, după care va fi implantat un generator definitiv, care este de dimensiuni foarte reduse.
El este introdus sub piele, în zona superioară a fesei. Generatorul definitiv poate fi reglat ulterior.
El comunică de la distanţă cu un dispozitiv cu care se pot schimba parametri aparatului, adică amplitudine, frecvenţă şi timp de stimulare”.
Costurile unei astfel de intervenţii se ridică la aproximativ 12.000 de euro şi au fost suportate de producătorul echipamentului medical.
În România, potrivit specialiştilor, vor putea fi realizate anual 20-30 de astfel de intervenţii.
“Echipa de medici români intenţionează să depună un proiect la Ministerul Sănătăţii ce va viza subvenţionarea de catre stat a unui astfel de tratament, după ce vor atinge un număr de 20-30 de intervenţii chirurgicale reuşite” a declarat acad.Ioanel Sinescu, directorul Centrului de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal „Fundeni”.
Această procedură medicală a fost recunoscută în SUA în urmă cu 15 ani, iar în ţări precum Germania, Belgia, Olanda, Austria sau Elveţia se realizează săptămânal două sau trei astfel de proceduri. Incontinenţa urinară prin imperiozitate reprezintă o patologie urologică frecvent întâlnită şi cu un impact negativ asupra calităţii vieţii.
Afectează în special femeile dupa vârsta de 60 de ani, fiind estimat că 35% din femeile care au trecut de aceasta vărsta suferă de incontinenţă urinară într-o formă sau alta.