Premieră la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara
În premieră naţională, la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara se foloseşte un soft de analiză volumetrică.
Articol de Florin Lepădatu, 30 Septembrie 2020, 14:21
Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara folosesc, în premieră naţională, un soft de analiză volumetrică pentru evaluarea gradului de risc al unui nodul pulmonar.
Acest soft poate contribui la detectarea precoce a riscului de cancer în cazul pacienţilor care au asemenea noduli şi poate oferi informaţii privind evoluţia bolii.
Şefa Secţiei de Radiologie, Diana Manolescu: "De ce este mai bun soft-ul sau să aplicăm acest soft de postprocesare?
Pentru că permite o analiză mult mai fidelă a unui volum decât a unor dimensiuni, pentru că un nodul niciodată nu o să crească în două dimensiuni pe care noi le apreciem iniţial, ci are o creștere de volum şi acest soft asta permite, o analiză mult mai fidelă a ratei de creştere, de fapt, a unui nodul pe care noi îl suspicionăm să fie o formaţiune tumorală malignă."
Medicii atrag atentia că România are nevoie de un program de screening pentru prevenirea apariţiei cancerului de plămâni.
Potrivit statisticilor, la fiecare 30 de secunde o persoană moare de cancer pulmonar în lume, iar în peste trei sferturi din cazuri, depistarea bolii are loc prea târziu, notează corespondenta RRA Alina Bujancă.