Prelungirea stării de urgență urmează să fie supusă votului Parlamentului
Pentru ca decretul privind prelungirea stării de urgență cu 30 de zile să fie adoptat de Parlament, e nevoie de voturile a jumătate plus unul dintre deputații și senatorii prezenți
15 Aprilie 2020, 07:34
Documentul emis marți, 14 aprilie, de președintele României urmează, conform Constituției, să fie aprobat de plenul comun al celor două Camere ale Parlamentului. Şedința a fost convocată în format online pentru joi, iar mâine, Comisiile juridice de apărare și de sănătate ale Parlamentului vor întocmi un raport.
Social-democrații vor anunța azi cum se vor poziția la votul din Parlament. După consultarea liderilor din teritoriu, președintele interimar social-democratul Marcel Ciolacu atrage atenția că actualul guvern nu ține cont de propunerile PSD, privind testarea masivă a populației și măsurile concrete pentru repornirea economiei.
"Vom fi puși în situația de a alege între cele două variante posibile, ambele aproape la fel de rele: să ținem lumea în casă, pentru că guvernul nu testează și să continue declinul economic sau să respingem decretul și să ne confruntăm cu o altă problemă medicală. Partidul Social Democrat va alege ca întotdeauna o soluție responsabilă", susține Marcel Ciolacu.
Parlamentarii PRO România au cerut Guvernului 15 măsuri economice și sociale pentru a vota prelungirea stării de urgență. Liderul partidului, Victor Ponta, a explicat că nu este de acord ca românii să stea blocați în casă pentru alte 30 de zile, fără să știe ce măsuri economice va lua guvernul.
"Eu, după ce l-am ascultat pe domnul Iohannis, m-am decis. Voi vota împotriva prelungirii stării de urgență și voi și justifica prin faptul că nu mai sunt de acord, încă 30 de zile, să dăm așa un bilet în alb și să nu știm ce se întâmplă economic", a anunțat Victor Ponta.
Nici liderul Alianței Liberalilor și Democraților, Călin Popescu-Tăriceanu, nu va vota decretul președintelui. El spune că nu există un plan de măsuri pentru domeniul medical și pentru reluarea activității economice.
"Se refuză, în continuare, discuția despre organizarea reîntoarcerii la muncă și repornirea economiei. Văd că se sacrifică peste 3 milioane de bolnavi cronici care nu mai sunt tratați, nu mai sunt operați, nu mai sunt spitalizați pentru că nu sunt capabile autoritățile să organizeze spitalele necesare pentru tratarea celor bolnavi de Covid", spune Călin Popescu-Tăriceanu.
Uniunea Democrată Maghiară va decide azi oficial cum se poziționează la votul din Parlament. Președintele Uniunii, Kelemen Hunor, recomandă însă colegilor săi să voteze decretul pentru prelungirea stării de urgență chiar dacă, spune el, Executivul nu este la înălțimea situației, privind pregătirea societății, a administrației și economiei.
Uniunea Salvați România anunță că va vota favorabil pentru că este nevoie în continuare de măsuri speciale. USR cere totodată Guvernului să comunice mai coerent și să ia măsuri discutate cu toți actorii politici economici și sociali.
"Trebuie prelungită această situaţie. În momentul de faţă nu vom încerca să o folosim politicianist, în niciun fel această situaţie. Vom susţine şi vom vota acest decret de prelungire pentru că pe contextul actual, vedem cifrele sunt în continuare în creştere", spune liderul USR, Dan Barna.
Şi Partidul Mișcarea Populară va vota prelungirea stării de urgență cu 30 de zile, dar propune un set de măsuri pentru protejarea populației și resetarea economiei.
"E bine să ne gândim la crearea de noi locuri de muncă. Eu nu cred că muncitorii pe şantiere sunt expuşi atât de mult la coronavirus. Tocmai de aceea cred că marile şantiere trebuiesc repornite cu aceste resurse. Pe de altă parte, putem porni proiectele mari de infrastructură ce ţin de sănătate - construcţia de spitale simultan cu starea de urgenţă. Trebuie să repornim domeniile economice unde se poate acţiona", spune președintele partidului, Eugen Tomac.
Pentru ca decretul privind prelungirea stării de urgență cu 30 de zile să fie adoptat de Parlament, sunt necesare voturile favorabile a jumătate plus unul dintre deputații și senatorii prezenți. În caz contrar, decretul este respins, iar măsurile prevăzute își încetează aplicabilitatea.
(S.S.)