Preluarea spitalului CFR "o povară pentru bugetul local"
Constantin Gherghe, primarul oraşului Drobeta Turnu Severin spune că o eventuală preluare a spitalului CFR ar fi o povară pentru bugetul local.
Articol de Mihai Bădescu, 05 Ianuarie 2013, 15:38
Autorităţile locale din Drobeta-Turnu-Severin spun că trecerea spitalelor CFR din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a autorităţilor locale ar fi o povară pentru bugetele locale sărace.
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu a declarat că spitale CFR din ţară, între care şi cel de la Drobeta-Turnu-Severin trebuie transferate în subordinea autorităţilor locale, primării sau consilii judeţene.
Relu Fenechiu a spus şi că ar trebui alipită Casa de Sănătate a Transportatorilor la Casa Naţională de Sănătate.
Spitale CFR există la Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Braşov, Sibiu, Ploieşti, Constanţa, Galaţi, Paşcani, Craiova, Simeria şi Drobeta-Turnu Severin.
Spitalul CFR de la Drobeta-Turnu-Severin, oferă condiţii de îngrijire şi tratament mult superioare Spitalului Judeţean.
Unitatea sanitară nu are datorii, pacienţii primesc tratament, sunt cazaţi în saloane cu televizor în cameră, curate şi igienizate.
Tocmai din acest motiv, pacienţii şi nici personalul medical nu văd cu ochi buni transferarea spitalului.
“Acest transfer nu ar fi binevanit, deoarece toată lumea a fost obişnuită cu Spitalul CFR, toţi l-au văzut ca fiind un spital al transportatorilor, dar atâta timp cât transportatori nu mai sunt, spitalul a oferit tratament pentru toată lumea. Na ar fi bine să renunţe la noi, pentru că nici noi nu am renunţat la dumneavlor. S-ar putea să fie un pericol în ceea ce priveşte decontarea serviciilor medicale, pentru că noi până acum nu am avut probleme de acest gen. Toate serviciile medicale raportate la sfârşit de lună au fost decontate de Casa Transporturilor” spune unul dintre angajaţii unităţii sanitare.
În schimb, conducerea spitalului crede că actul medical nu ar avea de suferit. Reprezentanţii autorităţilor locale spun însă că o eventuală preluare a spitalului ar fi o povară pentru bugetul local.
“Pentru noi ca autoritate locală, ar însemna o povară financiară. Important este să existe multă chibzuinţă când de a se face un asemenea demers, pentru că este important ca actul medical să crească. Dacă dânşii cred că va creşte performanţa în actul medical, noi nu avem decât, nu putem să zicem nu, că nu le vom prelua, dar am îndoieli în acestă privinţă. Mi se pare firesc ca tot ce înseamnă act medical în judeţ să aibă o singură subordonare” a declarat Constantin Gherghe, primarul oraşului Drobeta Tr. Severin.
Ministrul Fenechiu a făcut referire la spitalele CF din Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Braşov, Sibiu, Ploieşti, Constanţa, Galaţi, Paşcani, Craiova, Simeria şi Drobeta-Turnu Severin.
Două spitale CFR există şi la Bucureşti, dar acestea nu vor putea fi predate pentru că au proiecte europene în derulare şi s-ar putea pierde banii europeni.