Pregătirile pentru Crăciun, pe ultima sută de metri
Pentru pregătirea mesei de Crăciun este nevoie, anul acesta, de un buget minim, de 400 de lei, dacă produsele sunt cumpărate din hipermarket şi gătite acasă.
Articol de Nicoleta Turcu, 24 Decembrie 2014, 14:18
Astăzi, în Ajun, este ultima zi în care gospodinele pregătesc mâncărurile specifice acestei sărbători.
Tot astăzi, se împodopeşte bradul, iar diseară vine Moş Crăciun.
În pieţele din Bucureşti preţurile brazilor variază între 20 şi 200 de lei.
Cu toate acestea, vânzătorii se plâng că nu au clienţi, cei mai mulţi preferă să cumpere coroniţe sau crengi, al căror preţ porneşte de la 4 lei.
Dintre cei care aleg, totuşi, un brad, îi caută pe cei cu preţuri între 30 şi cel mult 70 de lei şi au puţine crengi.
În Piaţa Obor din Sectorul 2 al Capitalei, preţul unui brad românesc porneşte de la 30 de lei şi ajunge până la 70, în timp ce pomii de Crăciun aduşi din alte ţări se vând cu preţuri care variază între 70 şi 150 lei.
O ofertă la fel de variată dar ceva mai scumpă este în Piaţa Sudului din Sectorul 4, unde cumpărătorul trebuie să scoată din buzunar de la 50 de lei, dacă alege să ia un brad românesc şi între 100 şi 200 de lei, dacă vrea unul din import.
Pentru pregătirea mesei de Crăciun este nevoie, anul acesta, de un buget minim, de 400 de lei, dacă produsele sunt cumpărate din hipermarket şi gătite acasă.
Pentru cei care doresc să pună pe masă produse tradiţionale fără conservanţi şi fără nitraţi, suma alocată creşte şi de trei-patru ori.
La capitolul desert, un cozonac de 2 kilograme, care nu conţine amelioratori de gust, costă 80 de lei.
Există şi o altă variantă pentru cele care nu vor să-şi petreacă ajunul în bucătărie - firmele de catering - acestea livrează direct la uşa casei, iar pentru un meniu complet trebuie să scoateţi din buzunar chiar şi 900 de lei; un meniu mai modest pentru 6 persoane poate fi achiziţionat cu 120 - 220 de lei.