Pregătiri pentru 1 Mai
30 de milioane de mici vor pune românii pe grătare, în minivacanţa de 1 Mai, estimează reprezentanţii Asociaţiei Române a Cărnii.
Articol de Radiojurnal, 29 Aprilie 2019, 20:14
Realizator: 30 de milioane de mici vor pune românii pe grătare, în minivacanţa de 1 Mai, estimează reprezentanţii Asociaţiei Române a Cărnii.
Cantitatea este similară celei de anul trecut, iar în preferinţele consumatorilor rămân micii făcuţi dintr-un amestec de carne de porc şi vită, spune directorul executiv al organizaţiei, Dana Tănase.
Ea a precizat, pentru Agerpres, că preţurile nu se vor modifica semnificativ faţă de 2018.
Atenţie însă unde decideţi să faceţi focul ca să nu vă alegeţi cu amenzi, mai ales dacă locul nu este special amenajat - atrag atenţia comisarii gărzii de mediu.
Care este situaţia la Galaţi aflăm de la corespondenta noastră Maria Măndiţa:
Reporter: În municipiul Galaţi există un singur loc amenajat de primărie pentru grătar, Lacul Vânători, în timp ce plaja Dunărea, un alt loc public în care pe vremuri se puteau pregăti grătare, este închisă pentru reabilitare.
În județ, gălățenii pot merge la grătar la Balta Zătun sau în pădurea Gârboavele obiective administrate de Consiliul Județean Galați.
În rest, mai există un loc amenajat de un investitor privat la malul lacului Brateș și un altul, tot privat, în apropierea Bălții Zătun.
Lipsa spațiilor amenajate este și motivul pentru care gălățenii invadează spațiile verzi sălbatice de pe malul Siretului sau Dunării, lăsând din păcate în urmă munți de gunoaie. Pentru aceste zone Garda de Mediu va desfășura în aceste zile o acțiune de informare, spune șeful instituției Daniel Mocanu.
Daniel Mocanu: O să facem noi informări cu niște fluturași în zonele respective, ca omul să știe ce are de făcut, să nu spună că nu a fost informat. Deocamdată facem activitate doar de prevenire.
Reporter: În plus, comisarii Gărzii de Mediu au și un mesaj către cei care vor ieși la iarbă verde în această perioadă.
-: Ideea este să nu facă foc deschis în zonele în care nu sunt amenajate, iar în zonele care sunt amenajate doar acolo unde sunt special amenajate zonele de făcut focul și grătarul, cum spune noi, iar pentru persoanele care merg să facă doar activitate de picnic îi rugăm să nu lase deșeurile acolo unde și-au desfășurat activitatea de picnic şi să le pună la primul tomberon.
Reporter: În cazul nerespectării legii picnicului se pot aplica amenzi cuprinse între 100 și 5.000 lei, sancțiuni ce pot fi date de comisarii Gărzii de Mediu, de jandarmi sau de polițiști