Precizări privind imunizarea în urma vaccinării
La Timişoara, trei persoane cărora li s-a administrat prima doză de vaccin anti-COVID-19 au fost depistate ulterior ca fiind pozitive.
Articol de Radio România Timişoara, 08 Ianuarie 2021, 13:22
La Timişoara, trei persoane cărora li s-a administrat prima doză de vaccin anti-COVID-19 au fost depistate ulterior ca fiind pozitive. Specialiştii spun că acest lucru nu este anormal, având în vedere faptul că imunizarea se produce la o săptămână după administrarea celei de-a doua doze, în cazul serului de la Pfizer-BioNTech, singurul utilizat până acum în România.
"Este unul dintre motivele pentru care acest vaccin se administrează în două doze, pentru că după prima doză, imunitatea nu e completă și poate deveni aproape completă după cea de-a doua doză. Luaţi următorul exemplu: eu mă vaccinez azi. Voi avea imunitate 50% la rapel, adică peste trei săptămâni. Săptămâna viitoare am imunitate, nu știu, 25%. Mă întâlnesc cu un pozitiv. Eu, știind că sunt vaccinat, las garda jos. Automat, am șanse să mă infectez, mai mici decât dacă nu aş fi fost vaccinat, dar existente, pentru că nu am imunitate", a declarat ;eful Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, Flavius Cioacă.
În general, celor diagnosticaţi cu COVID-19 li se recomandă să aştepte, înainte de a se vaccina, încă 30 de zile după ce testul la coronavirus este negativ.