Precizări oficiale legate de răspunsul imunitar la vaccinul anti-Covid-19
Până la finalul lunii viitoare este programată vaccinarea personalului medical, urmând ca populația să primească vaccinul cel mai probabil începând cu luna aprilie a anului viitor.
Articol de Radiojurnal, 28 Decembrie 2020, 13:49
Opt ţări europene, printre care și România, vor primi mâine următoarea tranșă de vaccinuri anti-COVID-19 prevăzută să ajungă astăzi.
Anunțul a fost făcut de reprezentanți ai Ministerului Sănătății din Spania, preluați de France Presse.
Această întârziere de o zi în distribuirea dozelor a apărut din cauza unor probleme în procesul de transport și livrare la fabrica Pfizer-BioNTech din Belgia.
Situația a fost deja rezolvată, dau asigurări responsabilii companiei farmaceutice. Astfel, mâine, urmează să sosească la București, Cluj și Timișoara dozele de imunizare, iar poimâine la Brașov, Constanța, Craiova și Iași.
Până acum, aproape 1.000 de cadre medicale au fost vaccinate.
Până la finalul lunii viitoare este programată vaccinarea personalului medical, urmând ca populația să primească vaccinul cel mai probabil începând cu luna aprilie a anului viitor.
Invitat la "Apelul Matinal", la Radio România Actualități, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a făcut câteva precizări legate de răspunsul imunitar al organismului la acest vaccin și momentul în care se obține efectul maxim.
Valeriu Gheorghiţă: După efectuarea primei doze, răspunsul imun începe să crească și să devină protector după circa două săptămâni şi el devine maxim atunci când trece încă o săptămână de la cea de-a doua doză. Deci, practic, noi avem un nivel de protecție optim la o lună de la prima doză efectuată. Ceea ce știm la momentul actual este rata de eficacitate de peste 90-95% în ceea ce priveşte prevenirea îmbolnăvirii, adică boala simptomatică. Încă nu avem un răspuns foarte clar medical legat de nivelul de protecție față de infecția asimptomatică, însă din ceea ce estimăm, la acest moment, foarte probabil că riscul de infecție asimptomatică scade și, de asemenea, în consecință, riscul de transmitere de la o persoană la alta scade, şi aici mă refer la persoanele vaccinate. Deci din acest punct de vedere sunt date care urmează să fie transmise din studiile care, în momentul de faţă, analizează aceste obiective secundare.