Posibile soluţii pentru românii cu credite în franci elveţieni
Conversia creditelor la cursul francului elveţian de acum câţiva ani sau amânarea plăţilor au fost printre propunerile discutate azi de deputaţi.
Articol de Mihaela Enache, 21 Ianuarie 2015, 18:53
Conversia creditelor la cursul francului elveţian de acum câţiva ani sau amânarea plăţilor au fost printre propunerile discutate azi de deputaţi, care caută posibile soluţii pentru cei peste 75.000 de români cu credite în franci, afectaţi de creşterea spectaculoasă a cursului de schimb.
Astăzi, BNR a cotat moneda elveţiană la 4 lei şi 50 de bani, un nou record.
Conversia creditelor în lei ar trebui să se facă la un curs mult mai mic decât cel din ultimele zile, a susţinut în faţa deputaţilor din Comisia pentru buget-finanţe-bănci reprezentantul Asociaţiei Utilizatorilor de Servicii Financiare, Alin Iacob.
"Un curs de conversie care să fie cursul de la momentul acordării împrumutului plus 20%, 2 lei şi ceva, dacă se pleacă de la un 2,2 şi se aplică 20%, tot la 2,60 se ajunge. A fost o creditare iresponsabilă practicată de sistemul bancar", spune Alin Iacob.
Reprezentanţii mediului bancar resping, însă, această variantă.
Şeful Direcţiei de Supraveghere din Banca Naţională, Nicolae Cinteză, atrage atenţia că un act normativ privind conversia creditelor ar trebui să precizeze clar şi cine va suporta costurile.
"Orice altă decizie de conversie a creditelor la alt curs decât cursul din data tranzacţiei produce pierderi. Percepţia băncilor este că soluţia de a reglementa conversia la un alt curs decât cursul tranzacţiei ar fi neconstituţională. De ce? Produce pierderi şi afectează capitalurile proprii ale băncii", afirmă Nicolae Cinteză.
Bancherii susţin că cea mai bună soluţie, în acest moment, este ca fiecare credit în franci elveţieni să fie analizat, iar părţile să cadă de acord asupra unui plan de rambursare.
Unele bănci au luat deja decizia de a scădea temporar dobânda la acest tip de credite.
Ministrul finanţelor, Darius Vâlcov, a pledat din nou azi pentru varianta modificării ordonanţei care permite rescandenţarea creditelor în valută în sensul creşterii plafonului de venit, pe care îl pot avea cei care vor să apeleze la această măsură de amânare a plăţii ratelor pentru o perioadă de timp.