Posibile fraude prin aşa-numite paradisuri fiscale în cazul City Insurance
Poliţele de asigurare emise de City Insurance urmează să fie onorate din Fondul de Garantare a Asiguraţilor.
Articol de Radiojurnal, 20 Septembrie 2021, 23:26
Ancheta derulată în cazul falimentului companiei City Insurance dezvăluie posibile fraudă şi operaţiuni realizate prin aşa-numitele paradisuri fiscale, spune şeful Direcţiei de Asigurări din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Potrivit reporterului RRA, Alex Lancuzov, în cadrul unui eveniment online organizat de publicaţia "Newsweek", directorul Valentin Ionescu a vorbit despre faptul că City Insurance declara sume fictive în conturi, iar reasigurarea riscurilor se făcea prin conturi offshore foarte greu de verificat.
Valentin Ionescu:Această companie avea cedare în reasigurare peste 90%, iar cedarea această în reasigurare era făcută în paradisuri fiscale din Insulele Cayman şi Insulele Barbados. Din păcate şi Directiva Solvabilitate II dar trebuie ajustată, noi am trimis o propunere la Autoritatea Europeană EIOPA, având în vedere aceste probleme identificate, ajutată în sensul a nu se mai permite asigurătorilor din România sau dintr-un stat membru al UE să-şi facă reasigurare în paradisuri fiscale, pentru că sunt foarte greu de obţinut informaţiile şi confirmat clauzele contractelor de reasigurare. Noi am făcut investigaţii cu autoritatea din Cayman şi Barbados, au venit răspunsurile după un an de zile mai exact, şi am constat că sunt anumite probleme şi pe asigurarea acestei companii.
Autoritatea de Supraveghere financiară a retras autorizaţia de funcţionare a City Insurance, compania cu cea mai mare cotă de piaţă şi 3 milioane de poliţe RCA emise, şi a solicitat deschiderea procedurii falimentului împotriva societăţii. Poliţele de asigurare emise de City Insurance urmează să fie onorate din Fondul de Garantare a Asiguraţilor.