Posibile efecte ale încetinirii consumului în România
Posibile efecte ale încetinirii consumului în România.
Articol de Florin Lepădatu, 07 Octombrie 2022, 14:18
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Consumul dă semne clare de încetinire şi în România, o veste nu tocmai bună având în vedere faptul că economia locală îşi bazează încă, într-o măsură destul de mare, creşterea pe evoluţia acestui indicator.
Analiştii apreciază că următoarele luni vor aduce o reducere şi mai mare a ritmului de creştere a consumului, dar şi a creşterii economice.
Reporter: Iulian Olescu: ”Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul, care reflectă cel mai fidel evoluția consumului, a urcat în august față de luna precedentă cu 2,7%, însă dacă se iau în calcul și elementele ce țin de sezonalitate și de numărul de zile lucrătoare, creșterea este de numai 0,6%. Analistul economic Constantin Rudnițchi explică faptul că această tendință de încetinire a consumului va continua și în perioada următoare, având în vedere faptul că urmează iarna ce implică și costuri mai mari la utilități.
Constantin Rudnițchi: ”E foarte posibil ca în următoarea perioadă creșterea economică să nu se poată baza pe consum, așa cum a făcut-o în alți ani, pentru că e clar că urmează un trimestru destul de complicat pentru economie și pentru consumatori. Inflația își arată deja forța și sigur că există o scădere a nivelului de trai, a puterii de cumpărare, ori acest lucru se va vedea cu siguranță și în ritmul consumului. De altfel, întreaga economie românească este într-un tip de impas, l-aș numi, în sensul că și creșterea economică va încetini, o arată deja datele din trimestrul doi față de trimestrul unu. Producția industrială a scăzut față de anul trecut, comenzile noi din industrie sunt mai mici, deficitul de balanță comercială a crescut, iar dinamica exporturilor este mai redusă decât cea a importurilor. Singura veste bună poate veni dinspre sectorul de construcții, acolo unde lucrările de construcții înregistrează un volum mai mare față de anul trecut.”
Un alt element ce ar putea contribui la creșterea și dezvoltarea economiei în perioada următoare îl reprezintă investițiile cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență, mai spune Constantin Rudnițchi, care adaugă însă că, deși s-au primit fonduri aferente PNRR, nu se văd proiecte concrete finanțate din această sursă, demarate deja.”