"Porţi deschise" la Centrul pentru Autism din Sectorul 5
De luni, Centrul pentru Autism din Sectorul 5 este deschis persoanelor interesate de o evaluare psihologică gratuită.
Articol de Marilena Frâncu, 22 Iulie 2013, 14:58
Centrul de Consiliere şi Asistenţă pentru Persoanele cu Autism din Sectorul 5 al Capitalei organizează de luni Săptămâna Porţilor Deschise pentru toţi cei interesaţi în vederea unei evaluări psihologice gratuite.
În România, există puţine date oficiale referitoare la numărul persoanelor care suferă de autism.
Sigurele statistici sunt cele de la Direcţiile de asistenţă socială, unde figurează în jur de 4.000 de cazuri.
Specialiştii susţin însă că numărul celor afectaţi este mult mai mare, dar părinţii ezită să ceară ajutorul autorităţilor, pentru a evita discriminarea şi izolarea copiilor.
În Bucureşti şi în alte 35 de judeţe din ţară au fost deschise în ultimii ani centre care oferă servicii gratuite de consultare şi terapie pentru copiii cu autism, în cadrul unui proiect european.
Unul dintre aceste centre din capitală este deschis săptămâna aceasta pentru consultaţii gratuite.
Depistarea precoce, o şansă reală
Copiii cu autism nu interacţionează cu cei din jurul lor, nu pot comunica şi nu se pot integra în societate.
Depistarea precoce a cazurilor, în primii ani de viaţă, dă o şansă reală intervenţiei terapeutice pentru dezvoltarea abilităţilor de relaţionare a persoanelor cu autism.
În opinia Mihaelei Stan, mamă a doi băieţi gemeni diagnosticaţi cu autism, părinţii trebuie să fie alături de copii pentru a le înţelege nevoile.
"Vizavi de recuperare, minuni nu se fac. Este clar că trebuie să munceşti foarte mult şi să intervii cu terapiile care simţi că îi sunt necesare.
"Nu o să vină niciun specialist şi nicio pilulă miraculoasă şi nicio terapie miraculoasă să le facă copilul bine, de aceea părintele are un rol extrem, extrem de important, încât orice terapie pe care se hotărăşte să o abordeze, trebuie să şi-o individualizeze pe copil", spune Mihaela Stan.
Terapia desfăşurată în centrele de consiliere şi asistenţă din ţară este punctul de plecare în recuperarea persoanelor afectate.