Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase
Aproape 5.000 de pompieri cu peste 4.000 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi al autorităţilor locale din judeţele aflate sub avertizări de fenomene meteorologice periculoase - vânt, ninsori şi viscol puternic.
Articol de Radio România Actualităţi, 21 Noiembrie 2024, 21:32
Aproape 5.000 de pompieri cu peste 4.000 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi al autorităţilor locale din judeţele aflate sub avertizări de fenomene meteorologice periculoase - vânt, ninsori şi viscol puternic.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă mai informează că potenţialele misiuni de căutare-salvare a persoanelor aflate în dificultate pot fi optim acoperite cu mijloace de mobilitate existente la nivel naţional, iar la nevoie, în zonele afectate de vreme severă, pot fi activate grupele operative şi suplimentate efectivele de personal cu cele aflate în turele libere.
Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din ţară vor reactualiza procedurile de comunicare şi vor monitoriza persoanele din diferite categorii cu risc - femei gravide cu sarcina avansată, pacienţi care urmează tratamente de dializă sau cu alte afecţiuni, precum şi situaţia privind spaţiile destinate cazării temporare, dacă va fi necesară evacuarea populaţiei. IGSU face şi o serie de recomandări.
Reporter: Mihaela Mihai - ”Evitaţi să porniţi la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informaţi-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate. Înainte de plecare, asiguraţi-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă - anvelope, lanţuri antiderapante, lopată, sac cu nisip.
Urmăriţi la posturile de radio şi de televiziune buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor. Evitaţi atingerea stâlpilor sau a firelor căzute la pământ. Evitaţi adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă aminteşte mai multe informaţii despre modul de comportare în cazul producerii situaţiilor de urgenţă se pot obţine prin accesarea platformei naţionale fiipregătit.ro şi prin aplicaţia de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit.”/editor Florin Lepadatu/