Poluatorii râului Someșului Mare, "prinși cu ajutorul dronelor"
Printr-un proiect cu finanţare europeană, cursul râului va fi supravegheat însă cu drone, iar poluatorii, amendaţi.
Articol de Cristiana Sabău, Bistriţa-Năsăud, 09 Ianuarie 2021, 15:54
Râul Someşul Mare din judeţul Bistriţa-Năsăud se umple de deşeuri, mai ales atunci când parcurge zonele locuite ale judeţului.
Afluentul Dunării cară la vale PET-uri, lemne şi tone de alte gunoaie, provenite atât de la populaţie, cât şi de la agenţii economici.
Printr-un proiect cu finanţare europeană, cursul râului va fi supravegheat însă cu drone, iar poluatorii, amendaţi.
Reporter: Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud a accesat un proiect cu finanțare europeană de un milion și jumătate de euro.
Cu acești bani se fac planuri de management pentru nouă arii protejate, inclusiv pentru Someșul Mare și se cumpără echipamente de monitorizare.
Sever Roman, director: Sunt prevăzute drone, camere video. Se pot supraveghea aceste maluri ale Someșului Mare, Someșului Mare superior, să ai informații exacte, iar cu o dronă care e mobilă poţi să mergi mai în profunzime și să depistezi și cetățenii, să știe că sunt urmăriți şi să știe că nu mai pot să arunce, să depoziteze deșeuri pe malul apei sau în albia minoră a apei.
Reporter: Aria protejată, Someșul Mare superior, este sit Natura 2000.
Sever Roman: E clar că trebuie intervenit în forță și cu măsuri coercitive în acele zone. Proiectul durează trei ani de zile. A trecut deja un an de zile. Practic, în doi ani de zile vom încheia proiectul cu realizarea planurilor de management și cu achiziția tuturor celor necesare, inclusiv cu campanii de conștientizare, educare și informare și a elevilor, dar și a cetățenilor care locuiesc în aceste zone.
Reporter: În prezent, Garda de Mediu și Apele Române fac verificări pe râu și dau amenzi celor care aruncă deșeuri în albia lui.
(RS)