Poluarea, o posibilă afacere pentru România
Ţara noastră ar putea obţine două miliarde de euro din vânzarea certificatelor de emisie.
Articol de Paul Poteraşi, 12 Noiembrie 2009, 15:33
România ar putea valorifica faptul că a redus în ultima perioadă emisiile de gaze cu efect de seră cu un procent mai mare decât cel asumat prin Protocolul de la Kyoto.
Oamenii de afaceri consideră că diferenţa poate fi transformată în certificate care pot fi cumpărate de statele care nu-şi pot respecta angajamentele asumate.
Membrii Asociaţiei oamenilor de afaceri spun că dacă România vindea disponibilul său de 350 de milioane de certificate de emisi de gaze cu efect de seră la începutul acestui an ar fi putut obţine la bugetul de stat peste 3 miliarde de euro.
Însă după intrarea pe această piaţă a unor ţări ca Polonia, Cehia, Slovacia sau Letonia preţurile certificatelor au mai scăzut şi în acest moment România ar mai putea obţine circa 2 miliarde de euro din vânzarea certificatelor sale.
O sumă importantă care ar putea contribui la relansarea economiei, consideră vice-preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, Constantin Boştină.
"Orice trecere de timp ne văduveşte de nişte bani, ne duce în situaţia ca peste câteva luni de zile aceste certificate să scadă foarte serios ca valoare, ba poate chiar să nu mai fie interesante pentru nimeni" a declarat Constantin Boştină.
În România nu există încă baza legală pentru tranzacţionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.
Ce reprezintă Protocolul de la Kyoto?
Protocolul de la Kyoto este un acord internaţional privind mediul care a fost negociat în decembrie 1997 de către 160 de ţări.
Acordul prevede, pentru ţările industrializate o reducere a emisiilor poluante cu 5,2% în perioada 2008-2012 în comparaţie cu cele din 1990.
Pentru a intra în vigoare, trebuia să fie ratificat de cel puţin 55 de naţiuni (condiţie deja îndeplinită), care să producă 55% din emisiile globale de dioxid de carbon.
Această ultimă condiţie a fost indeplinită în octombrie 2004 prin ratificarea de către Rusia a protocolului.