Poluarea din Galaţi, din cauza "străzilor prăfuite"
Principalul poluator nu este Combinatul siderurgic Arcelor Mittal, ci străzile Galaţiului, prăfuite şi curăţate cu mijloace arhaice de către societatea locală de salubritate, afirmă Mihai Turcu, şef al Gărzii de Mediu.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 06 Aprilie 2011, 20:12
Una din zonele cu probleme de mediu menţionate de Comisia Europeană este Galaţiul, care în perioada 2007 - 2009, când a fost făcută monitorizarea de către Bruxelles, avea probleme reale de poluare din cauza Combinatului cocsochimic.
Acesta s-a închis anul trecut, dar, după cum spun gălăţenii, au rămas şi alte surse de poluare, cum ar fi pur şi simplu praful din oraş.
În ciuda faptului că Galaţiul este un oraş siderurgic, Mihai Turcu, şef al Gărzii de Mediu, spune că principalul poluator nu este Combinatul siderurgic Arcelor Mittal, ci străzile Galaţiului, prăfuite şi curăţate cu mijloace arhaice de către societatea locală de salubritate.
"Din 2009, vreau să vă spun că nu a fost amendată nicio societate pentru depăşiri de PM- 10. În momentul de faţă, cred că singurul poluator sunt cei care fac curăţenia municipiului Galaţi şi mătură cu mătura, cum se mătura şi acum o sută de ani, când societăţile de salubritate au maşini. Nu se doreşte - şi nu ştiu de cine nu se doreşte - ca aceste maşini să lucreze noaptea", a declarat Mihai Turcu.
Înainte de vara lui 2009, când s-a închis Uzina cocsochimică din combinat, platforma siderurgică era cu siguranţă principalul poluator, motiv pentru care în trecut au apărut depăşiri ale maximilor admise în privinţa pulberilor din atmosferă, mai susţine comisarul şef al Gărzii de Mediu Galaţi.
"Atunci am semnalat depăşiri la PM-10, erau în jur de 70-80, chiar 90 de micrograme pe metrul cub, dar asta se datora şi faptului că ceaţa era foarte densă şi din cauza asta nu se puteau dispersa în atmosferă pulberile de la uzina cocsochimică. Din momentul în care la Arcelor Mittal s-a închis uzina cocsochimică, nu au mai fost niciun fel de depşiri de PM-10", a declarat Mihai Turcu.
Şi gălăţenii consideră că praful de pe străzi este un inamic mai puternic decât combinatul atunci când vine vorba de aerul pe care îl respiră.
În condiţiile în care uzina cocsochimică s-a închis, în vara lui 2009, Galaţiul chiar ar trebui să aibă un aer mai curat.
Din păcate, curăţarea străzilor la mătură, dar şi desfăşuarea lucrărilor ISPA de reabilitare a reţelei de apă şi canalizare au transformat oraşul într-un imens şantier în care domneşte praful.