Poluare pe râul Mureş
Autorităţile menţin sub observaţie atentă Râul Mureş şi continuă să intervină în încercarea de a elimina orice urmă a poluării cu ulei mineral de la Termocentrala Iernut.
Articol de Florin Lepădatu, 16 Aprilie 2018, 06:42
Autorităţile menţin sub observaţie atentă Râul Mureş şi continuă să intervină în încercarea de a elimina orice urmă a poluării accidentale cu ulei mineral de la Termocentrala Iernut.
În trei zile pata de ulei a traversat aproape toată Transilvania.
Cristian Bâcâin urmăreşte subiectul: "De vineri şi până acum pata de poluare a trecut prin 4 judeţe.
Aproape o tonă de ulei s-a scurs dintr-un tansformator al termocentralei Iernut din judeţul Mureş.
Şi rând pe rând autorităţile din cele 4 judeţe au încercat să limiteze poluarea, dar ieri pata de ulei a ajuns în Arad.
Specialişti de la Apele Române spun că intervenţia este dificilă din cauza debitului mare al râului, dar mai ales pentru că responsabilii de la termocentrală nu au anunţat scurgerea de ulei.
Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat poluarea ar fi putut fi oprită în canalul de evacuare a apei uzate.
În schimb, un pescar a fost cel care a observat scurgerile de ulei şi a anunţat autorităţile.
De atunci au fost instalate mai multe baraje absorbante, însă sâmbătă pata de ulei mineral se dispersase pe o lungime de 10 kilometri.
S-a încercat şi dirijarea undei de poluare către mal unde exista posibilitatea de a recupera uleiul cu pompe de absorbţie la suprafaţă, spune purtătoare de cuvânt a Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, Anca Mihocioiu care a dat detalii despre intervenţiile în curs din judeţul Arad: "Am întins trei baraje, două fiind absorbante şi unul special.
Distanţa între cele trei baraje de 50 de metri, ia scopul acestora a fost de a preveni orice extindere.
Am acţionat în mod special şi cu 250 de kilograme de perlită.
Aceasta este o substanţă specială pentru poluarea cu hidrocarburi şi cu două pompe speciale pentru a extrage substanţele din cursul de apă."
În zonă au fost amplasate şi corpuri de iluminat de mare putere pentru ca acţiunile de înlăturare a poluării să se poată desfăşura şi pe timpul nopţii.
Au fost anunţate deja şi autorităţile ungare, iar societatea care deţine termocentrala a fost amendată cu 40 de mii de lei.
Vestea bună este că până acum nu s-a semnalat mortalitate piscicolă pentru că uleiul de turbină ar avea un impact redus asupra mediului, spune Administraţia Naţională Apele Române."