Polițiștii și jandarmii „își îndeplinesc sarcinile specifice în ciuda lipsei de personal cu care se confruntă”
Numărul poliţiştilor, al jandarmilor şi al lucrătorilor în domeniul situaţiilor de urgenţă care s-au angajat în ultimii ani nu ţine pasul cu plecările din sistem, susțin autoritățile.
Articol de Gabriel Sava, 18 Februarie 2024, 17:59
Realizator: Lipsa forţei de muncă este o problemă tot mai des întâlnită în ţara noastră şi se manifestă printr-un număr redus de oameni calificaţi în diverse domenii de activitate de la IT şi construcţii la agricultură sau HORECA. Această problemă este o constantă şi în activitatea instituţiilor din subordinea Ministerului Afacerilor Interne. Despre situaţia din judeţul Vrancea are detalii corespondentul RRA Gabriel Sava.
Reporter: Numărul poliţiştilor, al jandarmilor şi al lucrătorilor în domeniul situaţiilor de urgenţă care s-au angajat în ultimii ani nu ţine pasul cu plecările din sistem sau cu deficitul de personal care vine din perioada anterioară. Asta, chiar dacă cel puţin inspectoratele de poliţie şi de jandarmi au mai făcut angajări şi din sursă externă. Remus Nica, inspector-şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vrancea.
Remus Nica: Avem deficit de personal cam în toate structurile. Deci avem un deficit de 24%. Toate localităţile au personal, nu există niciun post de poliţie în mediul rural care să nu aibă minim doi lucrători. Se fac încadrări, s-au făcut încadrări şi în anii anteriori, numai că fiind deficitul atât de mare la nivel naţional, se repartizează şi la nivelul judeţului Vrancea proporţional, în funcţie de deficit.
Reporter: Iar în cazul jandarmeriei prin pensionare, cei mai mulţi plecaţi din sistem sunt din rândul ofiţerilor, spune Adrian Babiş, inspector-şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vrancea.
Adrian Babiş: Stăm un pic mai prost în ceea ce priveşte partea de ofiţeri. Încercăm să luăm din timp măsuri pentru a ne acoperi acest deficit de personal.
Reporter: Cu toate acestea, reprezentanţii celor trei instituţii spun că au reuşit şi anul trecut să ducă la îndeplinire sarcinile specifice, în ciuda lipsei de personal cu care se confruntă.