Poliţişti bucureşteni, reţinuţi
31 de agenţi de poliţie de la Secţiile 1 şi 3 din Bucureşti sunt învinuiţi pentru infracţiuni de luare de mită, complicitate la prostituţie şi proxenetism, lipsire ilegală de libertate şi tortură.
Articol de Daniela Vasilescu, 10 Ianuarie 2012, 18:40
Cinci poliţişti dintre cei 31 de la Secţiile 1 şi 3 din Capitală, care sunt urmăriţi penal pentru infracţiuni de luare de mită, favorizarea infractorului, complicitate la prostituţie şi la proxenetism, lipsire de libertate în mod ilegal şi tortură au fost reţinuţi pentru 24 de ore.
Procurorii au anunţat că cei 31 de agenţi urmăriţi penal nu acţionau organizat într-o grupare, ci doar pe cont propriu.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, procuror Bogdan Staicu a explicat modul de operare al agenţilor de poliţie.
"Existau două moduri de operare: primul viza persoanele care săvârşeau contravenţii sau infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, iar cel de-al doilea viza persoanele care desfăşurau activităţi de prostituţie şi proxenetism. Nu acţionau ca o grupare, ci individual, în funcţie de turele în care erau angrenaţi", a spus procurorul Bogdan Staicu.
Acuzaţiile de lovire au venit şi din partea unei femei care a arătat presei certificate medico-legale şi procesele verbale susţinând că soţul ei a fost agresat de către poliţiştii Secţiei 3.
Poliţiştii corupţi sau cei care nu îşi fac treaba trebuie să fie conştienţi că mai devreme sau mai târziu vor plăti, a anunţat şeful Poliţiei Capitalei, chestorul Viorel Vasile, în timpul unei conferinţe de presă în care s-a vorbit despre cei 31 de poliţişti, de la Secţiile 1 şi 3 din Bucureşti, cercetaţi pentru fapte de corupţie, complicitate la prostituţie, proxenetism, lipsire de libertate sau tortură.
Anul trecut, peste 1900 de sesizări cu privire la faptele de corupţie ale poliţiştilor au fost făcute de către cetăţeni, însă mai puţin de o treime au fost urmăriţi penal sau au primit sancţiuni disciplinare.
Cu toate acestea, şeful Poliţiei Capitalei, chestorul Viorel Vasile, spune că numărul celor audiaţi este mic.
"În Bucureşti sunt 6700 de poliţişti, iar numărul de persoane învinuite astăzi este insignifiant", a afirmat chestorul Viorel Vasile.
Scăderea salariilor, posibilă cauză pentru mită
Sindicaliştii din Poliţie spun că scăderea salariilor este o posibilă cauză a luării de mită de către poliţişti, însă aceasta nu este o scuză, iar cei care sunt vinovaţi trebuie să plătească, a declarat liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, Marin Gruia.
"Ăsta este efectul. Punctul nostru de vedere, ministerul nu a făcut nimic să găsim modalităţi de creştere a drepturilor salariale sau cel puţin să le readucem la nivelul anului 2010. Nici noi nu suntem de acord cu săvârşirea unor astfel de fapte penale.
"Indiferent, chiar dacă au fost reduse salariile asta nu înseamnă un pretext că poliţistul trebuie să ia mită pentru supravieţuire. Nu, nu trebuie să acceptăm astfel de lucruri", a declarat Marin Gruia.