Poliţia de Frontieră, proiect regional de întărire a siguranței în zona graniței româno-sârbe
Zona frontierei româno-sârbe se află pe una dintre cele mai importante rute ale migrației ilegale la nivel european, ruta Balcanilor de Vest.
Articol de Alina Bujancă, 17 Aprilie 2024, 16:27
După cum a explicat șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, presiunea asupra frontierei cu Serbia se află în mod constant la un nivel ridicat. Autoritățile spun însă că gestionează situația datorită unui sistem performant de supraveghere - ale cărui performanțe „vor fi îmbunătățite prin derularea noului proiect”.
Chestorul Tiberiu Gim Giurea: Este vorba, în principal, de echipamente pe sistem de termoviziune pentru detectarea prezenței în zona de frontieră a unor persoane suspecte, achiziționarea unor echipamente de mobilitate terestră și navală, îmbunătățirea nivelului de pregătire a personalului Poliției de Frontieră, atât din România, cât și din Serbia, dar și a personalului Poliției Române, Jandarmeriei Române.
Comparativ cu anii 2021-2022, în 2023 s-a constatat o scădere cu aproximativ 99% a migrației ilegale. De asemenea, numărul persoanelor care au fost detectate pe teritoriul național, intrate prin trecere frauduloasă a frontierei de stat, s-a aflat într-o scădere foarte mare, de la peste 8.000 de persoane - în anul 2021, la 82 de persoane - în anul 2023.
Proiectul regional de la frontiera româno-sârbă, în valoare de aproape 14 milioane de euro, derulat și în perspectiva aderării complete a României la Spațiul Schengen, va contribui atât la combaterea migrației ilegale, mai spun autoritățile române.
De asemenea, el va putea fi folosit și la „prevenirea altor infracțiuni”, cum ar fi contrabanda cu țigări și alte produse accizabile.