Poliţele RCA "se vor scumpi"
Problemele din piaţa asigurărilor auto impun scumpirea poliţelor RCA, a spus noul şef al Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu.
Articol de Iulian Olescu, 09 Mai 2014, 13:43
Problemele din piaţa asigurărilor auto impun scumpirea poliţelor RCA, pe care trebuie să le încheie toţi posesorii de autoturisme.
Anunţul a fost făcut astăzi de noul şef al Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu.
"RCA-ul este parte dintr-o competiţie neloială în piaţă, prin care nivelul RCA-ului a scăzut cu mult sub nivelul riscului potenţial. Dacă RCA-ul a scăzut aşa de mult în piaţă pe considerente de cotă de piaţă, RCA-ul trebuie să-şi revină ca să acopere riscurile potenţiale, ca să putem să asigurăm plata despăgubiţilor.
Da, RCA-ul creşte. Piaţa RCA-ului şi chiar, probabil, piaţa CASCO au fost deformate, trebuie reinstalate" a declarat Mişu Negriţoiu la prezentarea priorităţilor instituţiei pe care o conduce.
Mişu Negriţoiu a anunţat că se va umbla inclusiv la cadrul normativ, se vor forma colective de lucru care vor cuprinde inclusiv echipe din partea Guvernului şi a legislativului, pentru revizuirea legislaţiei.
Este vorba de legislaţia secundară de care se ocupă ASF-ul, dar şi propuneri pentru legislaţia primară, inclusiv pentru includerea prevederilor din reglementările europene, pentru simplificarea şi eficientizarea acestei legislaţii.
Mişu Negriţoiu a mai adăugat că se va face, probabil, un audit al întregii pieţe de care se ocupă şi pe care o supraveghează Autoritatea pentru a se ajunge să se revizuiască toată structura instituţională şi să se asigure că aceasta funcţionează cum trebuie.
Pentru ASF urmează "o reducere masivă a cheltuielilor cu personalul"
Imaginea instituţiei a fost serios afectată de scandalul în care au fost vehiculate mai multe nume din conducerea Autorităţii.
Fostul preşedinte, Dan Radu Ruşanu, este arestat preventiv pentru acuzaţii de corupţie.
Mişu Negriţoiu a anunţat că instituţia va intra într-un proces de realiniere şi ajustare şi se are în vedere refacerea organigramei şi redefinirea atribuţiilor diferitelor departamente, inclusiv prin eliminarea unor nivele de conducere nenecesare şi simplificarea circuitelor, proceselor şi procedurilor, în aşa fel încât să se obţină o reducere masivă a cheltuielilor cu personalul şi o îmbunătăţire substanţială a performanţei.
Este vorba inclusiv de blocarea pe o anumită perioadă a tuturor sporurilor şi primelor pe care le luau angajaţii ASF.
El a adăugat că doreşte şi va încerca să facă şi o depolitizare a instituţiei.
"Această instituţie nu mai trebuie bătută de vânturi când se schimbă şeful instituţiei sau membrii consiliului sau se schimbă guvernele. Eu am această misiune specifică de aşa-numită depolitizare a ASF-ului şi ea se poate face numai printr-un sistem instituţional stabil, predictibil şi de durată" a spus Mişu Negriţoiu.