Politehnica București organizează Forumul "România viitorului"
Forumul "România viitorului" își propune să extindă rolul regiunilor în ansamblul sistemului de cercetare, dezvoltare, inovare.
Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 06 Septembrie 2022, 09:58
Cătălin Cîrnu - Mai multe institute de cercetare, universități și companii se vor reuni, astăzi, pentru a realiza un schimb de cunoștințe, experiență și practici, într-o colaborare la nivelul ecosistemelor de inovare românești. Vorbim despre Forumul "România viitorului", care își propune, de asemenea, să extindă rolul regiunilor în ansamblul sistemului de cercetare, dezvoltare și inovare.
Daniela Petrican - La evenimentul organizat astăzi, la Universitatea Politehnica București, de Ministerul Cercetării, participă reprezentanți ai Băncii Mondiale, ai Comisiei Europene, primul ministru, dar și membri ai Guvernului României. Detalii aflăm de la invitatul "Apelului matinal", ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Sebastian Burduja. Bună dimineața!
Sebastian Burduja: Bună dimineața! Vă mulțumesc pentru oportunitatea de a fi alături de dumneavoastră.
Daniela Petrican - Păi, atunci, să discutăm despre acest forum. Spuneați, recent, că ministerul își propune să susțină activ coordonarea agendelor de cercetare ale domeniului public și economic privat. În acest sens, ce aduce programul "România viitorului: și, bineînțeles, ce se află pe agenda zilei de astăzi?
Sebastian Burduja: Este o premieră pentru România, pentru că punem la aceeași masă, în același cadru, pe de o parte, organizațiile de cercetare, vorbim de institutele naționale de cercetare-dezvoltare, vorbim de universități, vorbim de reprezentanți ai Academiei Române, și, pe altă parte, mediul privat, start-up-uri, companii românești care să poată prelua de la aceste organizații de cercetare munca lor, rodul muncii lor, de fapt, să facem transferul tehnologic în economie al acestei cercetări românești de nivel înalt. Este un eveniment pe care l-am organizat la inițiativa domnului prim-ministru Ciucă și ca urmare a unor evaluări ale Comisiei Europene, care ne-a spus, din nou și din nou: "faceți bine ce faceți, dar faceți foarte multă cercetare fundamentală, teoretică; trebuie să vă concentrați mai mult pe transferul acestor rezultate în economia reală".
Cătălin Cîrnu - Deși acceptăm cu toții că digitalizarea este viitorul, observăm și reticența apărută, de exemplu, în jurul cloud-ului guvernamental. Care este situația și ce se mai întâmplă la acest nivel, cu o platformă de gestionare a documentelor care ar trebui să ne ajute pe noi toți?
Sebastian Burduja: Domnule Cîrnu, cloud-ul guvernamental merge înainte, este pe calendarul asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență. În acest moment, la nivelul ministerului lucrăm la normele de aplicare ale Ordonanței de Urgență care guvernează acest proiect. În paralel, partenerii din proiect - STS, Cyberint și Autoritatea pentru Digitalizarea României - fac documentația tehnică, studiul de fezabilitate, proiectul tehnic, ca, până la finalul acestui an, să demareze procedura de achiziție și, până la finalul anului viitor, să avem primul centru de date funcțional. Acesta este angajamentul ambițios pe care România și l-a luat în fața Comisiei Europene. Sigur, pentru toți românii asta înseamnă că, în orizontul de timp 2025 - 2026, vor putea scăpa de bătăile de cap de drumurile între ghișee și vor avea datele protejate într-un loc sigur și, mai mult decât atât, pentru a combate multe dintre poveștile care s-au țesut în jurul acestui proiect, vor fi notificați de câte ori statul le va accesa datele. Este un sistem extrem de transparent, extrem de sigur.
Daniela Petrican - Dar suntem pregătiți pentru viitorul Program Operațional Competitivitate cu proiectele strategice de țară? Era vorba de semiconductori și nanotehnologii, dar și de inteligența artificială.
Sebastian Burduja: Așa este. Programul POCIDIF, viitorul Program Competitivitate este, practic, în faza finală a discuțiilor cu Comisia Europeană; lucrăm împreună cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să finalizăm ultimele discuții pe aceste proiecte strategice și, într-adevăr, este prioritate zero pentru România să aibă acest hub de inteligență artificială. S-a discutat mult și pe această temă, doamna Petrican. Noi, la nivelul ministerului, am susținut că este o oportunitate de a aduce în România sau spre România mințile strălucite, matematicienii noștri străluciți din toată lumea, care să facă cercetare în domeniul inteligenței artificiale și, apoi, în spiritul și al evenimentului de astăzi - "România viitorului", să avem transferul acestor cercetări în economia reală, de la transporturi inteligente la managementul sănătății, în educație și, sigur, în administrație.
Cătălin Cîrnu: "România viitorului", un program spre care tindem cu toții sau pe care ni-l dorim, dar privind așa la anul 2023 și raportându-ne la procentul din PIB alocat cercetării, sub 1%, ce poate face România pentru acest domeniu, pentru inovare și digitalizare în continuare?
Sebastian Burduja: Sigur, suma este mică în raport cu celelalte state europene, este indubitabil, ponderea fondurilor publice alocate cercetării este 0,17% din PIB în acest an, suntem de departe pe ultimul loc în Uniunea Europeană. Ca ministru am obligația să mă uit la cum cheltuim acești bani și, iarăşi, am recomandările Comisiei Europene, care ne spune să eficientizăm, să reducem fragmentarea în sistem, să investim mai multe resurse în proiecte practice şi în consorţii între mediul de cercetare şi mediul privat și în acelaşi timp să facem o evaluare foarte riguroasă a institutelor de cercetare, cele care performează să primească mai multe resurse, cele care nu performează sau şi-au pierdut menirea în 32 de ani de tranziţie postcomunistă să fie reformate, să fie integrate poate cu alte institute sau alte organizaţii de cercetare. Deci, este şi o chestiune de cât avem, dar şi o chestiune despre cum cheltuim ceea ce avem.
Daniela Petrican: Şi atunci, veți găsi resurse pentru agenție de atragere a investițiilor străine și de promovare a exporturilor, așa cum România a mai avut?
Sebastian Burduja: Este un proiect de suflet, pe care l-am lansat ca temă încă de când eram în Parlamentul României, ulterior premierul m-a numit consilier onorific pentru a mă ocupa de acest proiect, apoi am ajuns la minister, dar proiectul merge înainte și cred că într-un termen foarte scurt se va oficializa, practic, această agenție. Este un element vital pe care orice țară europeană îl are. Noi, din păcate, nu am mai avut un asemenea instrument în ultimii ani. Ministerul Antreprenoriatului și Turismului are foarte puțini oameni care se pot ocupa de atragerea investițiilor și, respectiv, de promovarea afacerilor românești în străinătate, Deci, era nevoie de un instrument la centru Guvernului, în coordonarea premierului, pe modelul altor state europene, un instrument care să se ocupe de o investiție, din momentul în care un investitor aterizează pe tărâm românesc, îi pune pune covorul roșu, îi pune la dispoziție toate resursele pe care administrația le are și, practic, se bate de la egal la egal cu alte țări din regiune.
Cătălin Cîrnu: Domnule ministru, pe final de interviu, ca o curiozitate, Estonia este țara cea mai digitalizată, să-i spunem aşa, şi o recunosc toţi cei din Europa, cam ce la nivel ar fi România acum, în raport cu Estonia?
Sebastian Burduja: Voi merge în Estonia, cred, luna viitoare, tocmai pentru a vedea exact ceea ce ei au reușit să facă. Trebuie spus următorul lucru: Estonia și-a asumat încă imediat după căderea Cortinei de Fier ca proiect de țară sectorul IT, informațiile, ca și, în fine, digitalizarea ulterior. Deci, la ei este vorba de un proiect de câteva decenii bune. La noi, ca prioritate națională o avem de câțiva ani de zile. Deci, vom fi peste 8-10 ani acolo unde este Estonia; important este să ardem etapele. Adică, prin adopția unor tehnologii de ultimă generație, cum este și cloudul guvernamental, cum e inteligența artificială, să facem acest salt, să nu mai trecem prin toate etapele pe care alții înaintea noastră le-au parcurs. Aceste este și beneficiul tehnologiei, pentru că poți să sari direct la o etapă de dezvoltare viitoare.
Cătălin Cîrnu: Să depășim etapele precum Prâslea, dacă se poate.
Sebastian Burduja: Exact.
Cătălin Cîrnu: Mulțumim și succes la forumul de care aminteam!
Sebastian Burduja: Mulțumesc, domnule Cîrnu, doamna Petrican. O zi frumoasă!
Cătălin Cîrnu: Zi frumoasă tuturor celor care ne ascultă! Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, a fost invitatul de astăzi al "Apelului matinal", astăzi, când începe și Forumul România Viitorului, care își propune să extindă rolul regiunilor în ansamblul sistemului de cercetare, dezvoltare, inovare și aduce sub aceeași umbrelă mai multe institute de cercetare, universități și companii.