Poliţa RCA ar putea fi redusă suplimentar pentru cei ce nu produc accidente
Preşedintele ASF, Mişu Nagriţoiu, a spus la RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI că pe viitor Autoritatea va stabili periodic valori de referinţă la RCA.
Articol de Costin Grigore, 05 Martie 2016, 13:53
Societăţile de asigurare nu vor mai putea creşte după bunul plac tarifele pentru poliţele RCA şi vor avea dreptul să ofere reduceri mai mari de 10% pentru clienţii care nu produc accidente.
Sunt modificări propuse de Autoritatea de Supravegehere Financiară, în cadrul proiectului său de reconfigurare a pieţei asigurărilor, unde clienţii au semnalat multe abuzuri.
Propunerile ASF de modificare a legii RCA se bazează pe crearea unei baze de date care să cuprindă istoricul daunelor plătite pe maşină şi pe şofer.
Aceasta le va permite celor cu un istoric bun să primească o reducere mai mare de 10% la poliţele RCA.
Limita de 10% fusese introdusă în perioada când multe societăţid e asigurare vindeau poliţe ieftine, doar pentru a câştiga cât mai mulţi clienţi dar apoi nu puteau să acopere daunele.
Între timp situaţia s-a schimbat şi problema actuală a poliţelor RCS este scumpirea.
Unele companii au crescut tarifele şi cu 250%, iar şapte asiguratori au fost somaţi de Autoritatea de Supraveghere Financiară să recalculeze poliţele.
Preşedintele ASF, Mişu Nagriţoiu, a spus la RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI că pe viitor Autoritatea va stabili periodic valori de referinţă.
Mişu Negriţoiu: Noi ne-am angajat ca să facem nişte preţuri de referinţă pe care să le publicăm anual să intervenim pe calmarea fluxului de creştere a preţurilor.
Viitoarea bază de date va cuprinde atât informaţiile autorităţilor, cât şi pe cele ale firmelor de asigurări şi va fi gestionată de un nou organism, a mai spus preşedintele ASF.
Mişu Negriţoiu:Cea mai importantă noutate este propunerea noastră ca să se constituie un Birou naţional al asiguratorilor care să gestioneze datele de piaţă şi care să ofere informaţiile pentru calcule actuariale, pentru ca oamenii să înţeleagă de ce plătesc cât plătesc.
Această bază de date ar urma să fie folosită şi pentru a permite şoferilor sau motocicliştilor să-şi suspende poliţa pe perioada în care nu ar utiliza autovehiculul.