PNL va sesiza la CCR modificările la Legea de funcţionare a CCR
Modificările adoptate de Parlament prevăd că un judecator al Curţii Constituţionale nu poate fi urmărit penal, reţinut sau trimis în instanţă fără încuviinţarea colegilor săi.
Articol de Alina Bordeiaşu, 19 Februarie 2018, 15:18
PNL va sesiza Curtea Constituţională cu privire la proiectul de modificare a Legii 47 din 1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR. Senatorul liberal Iulia Scântei a explicat că este vorba despre acel proiect care prevede că un judecator al Curţii Constituţionale nu poate fi urmărit penal, reţinut sau trimis în instanţă fără încuviinţarea colegilor săi.
"Criticile noastre vizează o reglementare nouă, prin care s-a instituit în fapt pentru un judecător al Curţii Constituţionale o imunitate extinsă nemaiîntâlnită până acum la nivel european. Practic, suntem în situaţia ca o măsură preventivă a reţinerii, precum şi percheziţia sau trimiterea în judecată a unui judecător al Curţii Constituţionale să poată fi încuviinţată doar de către plenul Curţii Constituţionale, cu votul a două treimi din membri, dar de data aceasta, nu la cererea autorităţii, care a făcut propunerea de numire ca membru, ca judecător al Curţii Constituţionale, respectiv Camera Deputaţilor, Senatul sau preşedintele României, ci la cererea ministrului justiţiei, care este un membru al guvernului, numit politic, acesta din urmă fiind sesizat de către procurorul general", a motivat intenţia PNL de a sesiza CCR senatorul Iulia Scântei.
Modificările privind aşa-numita super-imunitate a judecătorilor consituţionali au fost adoptate de Senat ca for decizional.