PNL şi PSD resping referendumul pentru familie în ziua alegerilor
Conform legii, referendumul de modificare a Constituţiei e necesar după ce 3 milioane de români au semnat pentru definirea familiei ca "uniunea dintre un bărbat şi o femeie"
04 Noiembrie 2016, 21:29
PNL nu susţine ideea organizării unui referendum pe tema modificării Constituţiei în ziua alegerilor parlamentare. Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, spunea că subiectul definirii familiei ca fiind uniunea între un bărbat şi o femeie este prea important pentru a fi discutat în campania electorală.
"Cred că merită să aibă un referendum distinct de alegeri. Mi-aş dori să văd că putem discuta echilibrat, fără excese de o parte sau de alta într-un referendum care să fie dedicat acestei teme importante pentru societate. Şi aici, trebuie să reiterez angajamentul PNL pentru familia tradiţională", a spus Alina Gorghiu.
Nici preşedintele PSD, Liviu Dragnea, nu susţine organizarea unui referendum în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare. El le-a solicitat senatorilor PSD care au iniţiat această lege să o retragă din dezbatere.
Senatorii PSD Ovidiu Donţu şi Titus Colăţean au depus la Senat un proiect de lege pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional privind revizuirea Constituţiei.
Comisia juridică din Senat a adoptat, marţi, cu unanimitate de voturi, un raport de admitere a iniţiativei cetăţeneşti privind modificarea Constituţiei, în sensul redefinirii familiei ca uniune dintre un bărbat şi o femeie, aşa cum este prevăzut în Codul Civil.
Curtea Constituţională a hotărât în luna iulie că propunerea legislativă a Coaliţiei pentru Familie, susținută prin semnătură de 3 milioane de cetățeni cu drept de vot ai României, prin care se dorește ridicarea la rang de principiu constituțional a definiţiei din Codul Civil, îndeplinește condițiile prevăzute de lege.
Conform Constituţiei, numărul de semnături necesar pentru susţinerea unei modificări a Legii Fundamentale este de 500.000.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că referendumul pentru modificarea Constituţiei nu ar trebui să aibă loc odată cu alegerile Parlamentare, că ar fi nevoie de o dezbatere publică şi că propunerea legislativă e o cale a fantismului religios, deşi propunerea fusese semnată de 3 milioane de români cu drept de vot, fapt fără precedent în istoria României.