PNL şi PSD au depus moţiune simplă pe tema educaţiei
Opoziţia consideră că reforma propusă de ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, este greşită şi se bazează doar pe disponibilizarea a 15 mii de cadre didactice.
Articol de Paul Poteraşi, 31 Martie 2010, 17:17
PNL şi PSD au depus, în Parlament, o moţiune simplă pe tema educaţiei.
Cele două partide consideră că situaţia din învăţământ este gravă şi condamnă guvernul Boc de lipsă de viziune strategică, lipsă de transparenţă şi de incapacitate managerială, transmite corespondentul nostru Alexandra Cristea.
Opoziţia consideră că reforma propusă de ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, este greşită şi se bazează doar pe disponibilizările a 15 mii de cadre didactice.
"Reproşăm managementul ministerului, reproşăm Legea învăţământului, reproşăm situaţia dascălilor, subfinanţarea învăţământului, intenţia de a disponibiliza 15.000 de cadre didactice. Cred că este suficient", a declarat senatorul PNL, Puiu Hasotti.
Social - democraţii şi liberalii cer elaborarea unui alt proiect de lege a educaţiei, care să răspundă necesităţilor din sistemul de învăţământ.
Un atfel de proiect a fost depus marţi la Camera Deputaţilor de PSD şi va trebui discutat în termen de 45 de zile.
Propunerea social-democraţilor a fost elaborată în colaborare cu sindicatele din sistem şi, spune iniţiatorul, "asigură descentralizarea în domeniu".
Senatorul PSD Ecaterina Andronescu afirmă că în mare, proiectul este acelaşi cu cel pe care guvernul şi-a asumat răspunderea anul trecut şi care asigură stabilitate şi predictibilitate în domeniul învăţământului.
"Proiectul nostru este un proiect cu abordare europeană, cu abordare care merge în aceeaşi direcţie în care merge şi învăţământul european, nu să ne întoarcem la lucrurile care nu aduc niciun beneficiu sistemului de învăţământ", a declarat Ecaterina Andronescu.
Moţiunea pe Educaţie este cea de-a treia depusă de opoziţie, primele două, pe muncă şi sănătate, fiind respinse.
Protestele continuă în Buzău
În paralel, peste 2.000 de profesori buzoieni, cărora li s-au alăturat colegi 12 judeţe şi 3 sectoare ale Minicipiului Bucureşti, au protestat din nou pentru plata salariilor pe luna trecută şi acordarea majorărilor câştigate în justiţie.
Liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Buzău, Ion Dobre, a spus că procesul de învăţământ va fi grav perturbat în cazul în care greva generală va continua, de aceea este posibilă o schimbare a formelor de protest.
Astfel, cadrele didactice buzoiene afiliate la FSLI ar putea reveni la clasă, însă nu vor pune note în catalog şi nici nu vor participa la teste şi la bacalaureat, mergând până la îngheţarea anului şcolar.
Sunt mai bine de două săptămâni de când profesorii buzoieni protestează în stradă, iar autorităţile nu au reuşit încă să rezolve problemele apărute în salarizarea lor.
Se contestă modul în care s-a aplicat legea unitară pentru bugetari, care a dus, spun ei, la diminuarea câştigurilor, dar şi faptul că nu sunt respectate hotărâri judecătoreşti prin care au câştigat procente importante de majorare a lefurilor.