PNL intră „într-un parcurs relativ accidentat”
"Subiectul Zilei" - Guvernul a decis să își angajeze răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
Articol de Victor Caraculacu, 16 Ianuarie 2020, 19:59
Guvernul a decis, așadar, să își angajeze răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
Premierul Ludovic Orban a explicat că a luat această decizie întrucât nu mai exista nicio șansă pentru adoptarea proiectului în Parlament.
Între timp, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că opoziția va depune moțiune de cenzură la adresa Cabinetului Orban, împreună cu UDMR.
Discutăm pe acest subiect, acum, cu profesorul universitar Alexandru Lăzescu, editorialist şi comentator politic. Domnule profesor, cât de mare este miza acestei schimbări?
Alexandru Lăzescu: Bun. Acum, nu este totuşi o surpriză foarte mare, noi ne aşteptam sau, într-un fel, discuţia era când va începe această bătălie pentru alegeri anticipate și cu ce subiect, pentru că putea fi şi SIIJ-il, putea fi şi cel legat de pensiile speciale. S-a ales această variantă pe alegerile în două tururi. Deci, până la urmă, nu e ceva neaşteptat.
Problema este că în acest moment PNL intră într-un parcurs relativ accidentat, care, mă rog, are șanse să se termine cu bine sau nu știm exact dacă acest parcurs de câteva luni în care se va juca pe diferite fronturi, retoric, uitaţi, chiar acum mă uitam, jucând şi în afară, cu Consiliul Europei, şi cu alte retorici interne, inclusiv cu decizii sau invocând decizii ale Curţii Constituţionale, care vor trebui într-un fel sau în altul gestionate, deci, toate astea creează multe probleme pe parcurs şi de aceea este greu să spunem cum vor evolua lucrurile în continuare.
Realizator: Practic, să spunem așa, puterea forțează în acest fel opoziția să depune moțiunea de cenzură pentru a se ajunge la alegeri anticipate, dacă înțeleg corect.
Alexandru Lăzescu: Da. Sigur că asta este clar. Se ştia foarte bine că PSD şi UDMR sunt împotriva acestui demers. De fapt, sunt destui şi prin PNL care nu sunt foarte fericiţi cu trecerea, cu schimbarea, mai ales că este vorba de organizaţiile puternice PNL din Ardeal, unde, mă rog, sunt în multe zone oameni care obțin majorități foarte clare, dar sigur că în momentul când intri la alegeri în două tururi poţi avea surprize.
De aceea, nici chiar în PNL nu e un mare sprijin pentru un astfel de demers. Așa că sunt foarte bune ca el să pice. Acum, de aici încolo, sigur, rămâne de văzut ce se întâmplă după.
Realizator: Calea este deschisă. Opoziţia critica, aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, demersul puterii şi faptul că schimbă, citez aici, legislația din mers, în termen scurt. A sesizat chiar organismele europene, aţi spus-o şi dumneavoastră. Cu ce șanse?
Alexandru Lăzescu: Ştiţi, în general, ce nu îmi este foarte clar este relația cu deciziile Curții Constituționale. Asta cu bătălia pe decizii sau pe recomandări ale Comisiei de la Veneția ştiţi cum sunt, până la urmă ele sunt recomandări, nu sunt obligaţii, dar constituie un foarte bun element în bătălia retorică, în felul în care ieși pe piaţă, te baţi.
Şi aici e o problemă, pentru că, sigur, PNL pleacă de la premisa, de la calculul că are un scor foarte bun în acest moment în sondaj, să zicem undeva în jur de 38-40%. Şi calcul este că, chiar dacă se va uza, ar ieşi mai bine decât dacă ar sta la guvernare până la sfârșitul anului, când se vor aglomera multe lucruri, există problema aceea legată de creşterea pensiilor, care este foarte greu de gesionat. Deci, se face socoteala că pierderea va fi mai mică. Mi-e foarte greu, e foarte greu să spui ce se va întâmpla în realitate, dar, în mare, ăsta este calculul.