Ploi și inundații în mai multe localități din țară
Judeţele Neamţ, Bacău şi Vrancea rămân sub avertizare de cod portocaliu de ploi abundente.
Articol de Radiojurnal, 03 Iunie 2016, 22:14
Hidrologii au extins codul roşu de inundaţii la râurile din nouă judeţe din Moldova şi din estul Transilvaniei, acesta fiind valabil până sâmbătă, la ora 14:00.
Judeţele Neamţ, Bacău şi Vrancea rămân până duminică dimineaţă la ora 8:00 sub avertizarea cod portocaliu de ploi abundente.
În Bacău, la barajele de pe cursul râurilor Bistriţa şi Siret, apele au fost deversate pentru a preveni producerea de inundaţii.
Potrivit Administraţiei Bazinale de Apă Siret, nivelurile şi debitele râurilor din acest judeţ sunt în scădere.
Potrivit reporterului nostru Gabriel Pop, 176 de pompieri salvatori au intervenit cu 38 de mijloace pentru desfăşurarea misiunilor de limitare a efectelor negative produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase ce au afectat 33 de unităţi administrativ-teritoriale de pe raza judeţului Bacău.
Se circulă cu dificultate din cauza restricţiei de tonaj pe DN 12, Târgu Ocna-Slănic Moldova.
Pe calea ferată, circulaţia se desfăşoară cu restricţie de viteză şi pe un singur fir pe tronsonul Faraoani-Valea Seacă.
Râul Bârlad a atins cota de inundaţii
În judeţul Vaslui, râul Bârlad a atins vineri seară cota de inundaţii, în zona oraşului Negreşti şi pe raza satului Buhăeşti, din comuna Vultureşti.
Mai multe echipaje de la Apele Române şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă supraveghează râul în zonele cu case de locuit.
După cum ne-a transmis corespondenta noastră Alina Darie, autorităţile locale au avertizat cetăţenii să fie pregătiţi pentru evacuare, în cazul în care râul trece de nivelul actual.
Ploi torenţiale şi în judeţul Constanţa
Vineri seară a plouat torenţial şi în judeţul Constanţa. Corespondenta noastră Mona Constatinescu transmite că localităţile cele mai afectate sunt Ovidiu, Lumina, Valu lui Traian, Cumpăna, Agigea, Eforie, Tuzla, dar şi oraşul Constanţa.
Pentru a preveni accidentele rutiere care ar putea fi cauzate de vizibilitatea redusă şi de faptul că străzile sunt acoperite de apă, Poliţia le recomandă şoferilor să conducă prudent, să adapteze viteza la condiţiile de drum, să păstreze distanţa în mers şi să nu facă manevre riscante în trafic.
Trafic blocat în Galați
După mai multe reprize de ploaie torențială și vânt puternic, înregistrate vineri seară, traficul rutier din mai multe zone ale orașului s-a blocat, din cauza apei care a inundat șoselele, transmite corespondenta noastră Maria Măndiță.
Pentru deblocarea traficului a fost necesară intervenția polițiștilor rutieri. Potrivit declarațiilor purtătorului de cuvânt al ISU Galați, maior Eugen Chiriță, pe apelul unic de urgență 112 s-au înregistrat în jur de 30 de apeluri din partea gălățenilor care reclamau probleme cauzate de ploaia torențială.
Astfel, în mai multe cartiere ale orașului – Micro 19, Micro 39, Micro 17 – dar și în cartierele periferice ale municipiului, Barboși și Filești, apa de ploaie a inundat mai multe străzi și zeci de curți și subsoluri de bloc.
Potrivit declarațiilor purtătorului de cuvânt al ISU Galați, maior Eugen Chiriță, zece echipe de pompieri cu motopompe s-au deplasat în diferite cartierele ale orașului pentru evacuarea apelor din curți și subsoluri.
Totodată, pompierii au intervenit și pentru securizarea unui panou publicitar avariat de furtuna puternică și care punea în pericol trecătorii și mașinile din zonă.
Braila inundată
La fel cum s-a întâmplat în urmă cu circa trei săptămâni, mai multe străzi din municipiul Braila au fost afectate din nou de inundații, transmite reporterul nostru Gina Bahor.
De această dată, nu s-a mai întâmplat doar în zona Radu Negru, ci și în cartierele Lacu Dulce și Chercea.
În Radu Negru, sunt probleme pe străzile Milcov, Aradului, George Enescu și Abrud. Acolo acționează cu motopompe echipe de intervenție din cadrul Primăriei.
În Lacu Dulce, pe străzile Cazasului și Avram Iancu, s-au deplasat echipaje din cadrul ISU, cu o motopompă de mare putere.
Probleme sunt și în Chercea, pe străzi precum Cantonului, unde, în ciuda faptului că există sistem de canalizare, apa nu s-a scurs eficient, inundând partea carosabilă.
Aici, unii locatari au ridicat capacele de canalizare, pentru a ajuta apa să se scurgă mai repede, ca să nu le intre în curți și case.
Fenomenele meterologice şi hidrologice fac probleme şi în judeţul Vrancea
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Paul Bândar: Au fost afectate de inundaţii gospodării din 12 comune, cât şi din municipiul Adjud şi oraşele Odobeşti şi Mărăşeşti. Circulaţia pe DN 2 E 85 sectorul Domneşti - Adjud este în continuare închis între kilometri 224 şi 227, ca urmare a ieşirii din matcă a râului Trotuş.
În schimb, a fost redeschisă circulaţia feroviară pe una din linii, pe magistrala 500 Bucureşti - Suceava între Adjud şi Domneşti.