"Ploaie de stele" în noaptea următoare
În noaptea de sâmbătă spre duminică, între ora 22 şi 3 dimineaţa, va putea fi observată ploaia de stele căzătoare Draconide.
Articol de Paul Poteraşi, 08 Octombrie 2011, 11:05
Noaptea viitoare, între ora 22 şi 3 dimineaţa va putea fi observată ploaia de stele căzătoare Draconide.
Aceasta este numită astfel pentru că pare a veni din constelaţia Draco, aflată lângă strălucitoarea stea Vega.
Fenomenul apare atunci când Pământul trece prin acelaşi loc pe unde a trecut cometa Giacobini-Zinner între 1900 şi 1907.
Potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu, anul acesta intensitatea curentului de meteori va fi de aproximativ 60 pe oră, mai mare decât de obicei.
Specialiştii ne recomandă să urmărim spectacolul ceresc din locuri cu o poluare luminoasă minima, în afara oraşelor, să stăm întinşi pe pământ şi să privim în direcţia N-NV spre constelaţia Dragonul, situată între Carul Mare şi Carul Mic.
Jeremie Vauboillon, astronom francez, a spus, vineri, potrivit Mediafax, că acest curent de meteori, denumit popular "ploaie de stele căzătoare" , cuprinde mii de miliarde de particule dintr-o cometă care pătrund în atmosferă, cu viteză foarte mare.
"Ca să vă dau un exemplu, toată lumea ştie că în luna august sunt foarte multe stele căzătoare şi toată lumea le poate vedea, fără un mare telescop. E foarte uşor: te duci afară, deschizi ochii şi le vezi.
"În octombrie, vor fi de două ori sau chiar de şase ori mai multe stele căzătoare decât în august. Este momentul perfect pentru a fi văzute.
Potrivit lui Jeremie Vauboillon, ultima dată fenomenul a fost văzut în 1946, iar înainte de acest an în 1933.
"Este ceva foarte rar, este excepţional şi vă rog să nu rataţi această ocazie.
"Dacă aveţi bunici care au văzut curentul din 1946 sau din 1933 vă vor spune că este un eveniment unic în viaţă. Chiar trebuie să-l vedeţi, că este ceva ce nu vedem zilnic", a mai declarat specialistul.
Potrivit lui Jeremie Vauboillon, "Draconidele" vor putea fi văzute din întrega Europă, dar şi din partea de vest a Asiei, România fiind "perfectă pentru observarea acestui eniment".