Ploaie de stele
Amatorii de spectacole astronomice au ocazia să urmărească unul dintre cele mai spectaculoase fenomene astronomice, ploaia de meteori numită Perseide, care atinge intensitatea maximă în perioada 10-13 august.
Articol de Florin Filioreanu, Bacău, 10 August 2010, 11:03
Amatorii de spectacole astronomice au ocazia să urmărească unul dintre cele mai spectaculoase fenomene astronomice de pe parcursul unui an, vizibil cu ochiul liber.
Este vorba despre Perseide, ploaia de stele, care în perioada 10-13 august atinge intensitatea maximă.
Vice-preşedintele Societăţii Române de Meteori şi Astronomie (SARM) şi unul dintre membrii reţelei internaţionale de observatori de astfel de fenomene, Dan Mitruţ, a declarat că numărul maxim de stele căzătoare va putea fi văzut în noaptea de 11 spre 12 august, miercuri spre joi.
Fenomenul are vizibilitate bună în afara zonelor urbane, din locuri unde lumina artificială este minimă sau lipseşte şi de unde pot fi văzute în jur de o sută de stele căzătoare pe oră.
Din oraşe se pot vedea doar în jur de zece stele căzătoare pe oră.
Ca în fiecare vară, Pământul traversează în perioada 17 iulie - 24 august traiectoria unui nor de meteori lăsat în urmă de cometa Swift-Tuttle, nume dat după cercetătorii care au descoperit-o, în 1862, Lewis Swift şi Horace Tuttle.
Printr-un efect de perspectivă, meteorii, numiţi Perseide, par să vină toţi din acelaşi punct, situat în constelaţia Perseu, de unde le vine numele.
După ce intră în atmosfera terestră cu viteze de zeci de kilometri pe secundă, meteoriţii ard şi se dezintegrează.