Ploaia torenţială face victime în judeţul Galaţi
Nouă persoane au fost găsite decedate în judeţul Galaţi, în urma precipitaţiilor abundente care au căzut noaptea trecută. Au mai fost evacuate peste 500 de persoane
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 12 Septembrie 2013, 09:20
Ora 20:00. Vicepremierul Gabriel Oprea se va întoarce, în această noapte, în localităţile afectate de inundaţii, pentru a supraveghea desfăşurarea operaţiunilor de ajutorare a sinistraţilor, cu atât mai mult cu cât şi pentru următoarele ore s-au anunţat precipitaţii puternice.
Potrivit vicepremierului Gabriel Oprea, în fiecare localitate afectată de inundaţii se află lucrători ISU, jandarmi, poliţişti şi militari, numărul acestora depăşind 250, însă dacă situaţia o va impune, efectivele pot fi suplimentate până la 1.000 de oameni.
Totodată, vicepremierul Gabriel Oprea a anunţat că în această seară a început distribuirea alimentelor şi apei minerale de la rezervele de stat.
În cursul zilei de mâine, reprezentanţii Companiei Naţionale de Investiţii vor veni în judeţ pentru a evalua pagubele produse drumurilor şi podurilor, a anunţat ministrul pentru Societatea Informaţională, gălăţeanul Dan Nica.
Potrivit acestuia, deja CNI are două lucrări la refacerea drumurilor din comunele Suceveni şi Gohor, infrastructură distrusă de ploile torenţiale din ură cu două săptămâni.
În această seară, Consiliul Judeţean Galaţi s-a întrunit în şedinţă de îndată, în cadrul căreia au alocat 570.000 de lei, de la fondul de rezervă, pentru primăriile comunelor afectate de inundaţii.
Zilele următoare, funcţie de evaluarea pagubelor, se va înainta Guvernului un raport în baza căruia Executivul să aloce fonduri în teritoriu.
Ora 17:30. Nouă persoane au fost găsite decedate în judeţul Galaţi, în urma precipitaţiilor abundente care au căzut noaptea trecută.
Bilanţul provizoriu al victemelor arată că trei persoane din localitatea Cuca şi-au pierdut viaţa, alte trei de la Costache Negri şi tot trei din Cudalbi.
Printre victime se afla si o fetiţa de opt ani din comuna Cudalbi, smulsă de viitură din braţele tatălui său.
În judeţul Galaţi au fost evacuate peste 500 de persoane şi peste 120 de animale, fiind inundate peste 700 case şi peste 500 de curţi şi grădini din mai multe localităţi ale judeţului.
După ce a vizitat toate localităţile inundate, viceprimministrul Gabriel Oprea a făcut o scurtă declaraţie de presă.
Audio: Declaraţie Gabriel Oprea.
Potrivit acestuia, a început distribuirea ajutoarelor alimerntare şi apei în zonele afcetate.
În această seară, va avea loc o şedinţă de îndată la CJ Galaţi, prin care instituţia va aloca, de la fondul de reyervă al instituei 500.000 de lei , pentru plata lucrărilor de intervenţie în zonele afctate.
Ulterior, în baza evauălrii pagubelor, se va iniţia şi o hotărâre de guvern pentru alocarea de ajutoare, a mai spus Gabriel Oprea.
Ora 15.30. Echipele de salvare au descoperit trupul fetiţei de opt ani care a fost luat de viitură noaptea trecută.
Potrivit primarului comunei Cudalbi Ştefan Drugan, fetiţa a fost luată de ape în vreme ce se afla în braţele tatălui ei.
Cei doi urmau să se urce într-un tractor, acolo unde se urcase şi mama copilei. Tatăl a scăpat agăţându-se de un copac şi a fost scos din apă după două ore.
Ora 12.30. Potrivit Agerpres, vicepremierul Dragnea a solicitat meteorologilor şi hidrologilor să realizeze "simulări ale efectelor negative pe care le-ar putea avea fenomenele meteo prognozate", astfel încât autorităţile locale să fie mai bine pregătite.
Liviu Dragnea a spus că în multe cazuri "o simplă atenţionare de cod galben sau cod roşu nu este suficientă".
Ora 12.20. Vicepremierul Gabriel Oprea a spus că în urma inundaţiilor din judeţul Galaţi numărul morţilor a ajuns la opt, iar o fetiţă de opt ani este dată dispărută.
Ora 12.05. Vicepremierul Gabriel Oprea declară că în zonele afectate vor fi aduse şi distribuite ajutoare constând în 56.000 de litri de apă minerală, 12 tone de conserve, 500 de tone de făină, 300 de litri de ulei şi 20 de tone de motorină.
El mai afirmă că "se impune şi aducerea de locuinţe modulare", dar după ce e terminată evaluarea situaţiei persoanelor sinistrate.
Inundaţiile din judeţul Galaţi au afectat sute de case. Foto: Maria Măndiţă.
Ora 12.00. Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi Nicolae Bacalbaşa a declarat că "există un risc epidemiologic în zonă", în condiţiile în care sursele de apă sunt compromise.
Ora 11.50. Meteorologii au instituit cod galben de ploi în toată Moldova, valabil până mâine dimineaţă.
Se vor înregistra ploi abundente, cele mai mari cantităţi de precipitaţii fiind aşteptate în judeţele nordul Moldovei şi zonele de munte şi deal.
Ora 11.40. Subprefectul de Galaţi Gabriel Panaitescu a prezentat "un bilanţ parţial" al inundaţiilor din judeţ.
În cadrul comandamentului pentru situaţii de urgenţă, el a spus că autorităţile au înregistrat 14 localităţi afectate, cinci localităţi fără curent, şapte persoane decedate, 45 de persoane salvate, 519 persoane evacuate, 122 animale evacuate, o locuinţă distrusă complet (în comuna Cuca) şi 715 locuinţe inundate.
Ora 11.25. Primarul din Cudalbi Ştefan Drugan a declarat la o televiziune de ştiri că a primit codul portocaliu de avertizare de ploi "pe la ora 10 seara, după ce ne aflam deja sub ape".
Ora 11.15. Premierul a convocat pentru ora 11.30 un comandament pentru situaţii de urgenţă, la Palatul Victoria, având în vedere precipitaţiile abundente căzute în ultimele ore în judeţul Galaţi, precum şi prognoza meteo pentru orele următoare, anunţă Biroul de presă al Guvernului.
Ora 10.43. Vicepremierul Gabriel Oprea şi ministrul pentru societatea informaţională, Dan Nica, se deplasează la Galaţi, din dispoziţia primului-ministru Victor Ponta, "pentru a evalua situaţia la faţa locului şi pentru a stabili de urgenţă măsurile care se impun".
Ora 10.18. Bilanţul victimelor inundaţiilor de azi-noapte creşte de la o oră la alta.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Petrică Paţulea, "în prezent, sunt şapte persoane decedate şi două dispărute".
"Cele două persoane dispărute sunt o fetiţă de 8 ani, din Cudalbi şi un bărbat din Pechea”, a spus Petrică Paţulea.
Ora 09.30. Drumul Naţional 25 Galaţi-Tecuci a fost este închis între localităţile Vameş şi Tudor Vladimirescu, deoarece apa a inundat carosabilul, adâncimea acesteia fiind de un metru, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, Cristina Tatulici.
Ora 09.15. Potrivit reprezentanţilor Electrica, în prezent patru comune – Costache Negri, Suhurlui, Cuca, Rediu - nu primesc energie electrică, iar comuna Pechea este alimentată doar parţial, întrucât apa a ajuns la nivelul instalaţiilor electrice.
Totodată, un post de alimenatre cu energie electrică de pe malul Bârladului, din municipiul Tecuci a fost inundat, echipele Electrica lucrând acum la remedierea defecţiunii.
Ora 09.00. În judeţul Galaţi, patru persoane şi-au pierdut viaţa, una este dispărută şi alte câteva sute au fost evacuate, miercuri noaptea, din cauza unei ploi torenţiale.
Ploaia abundentă a condus la creşterea rapidă a pârâielor Suhu şi Geru.
În mai puţin de o oră au căzut peste 100 de litri pe metru pătrat viitura a măturat tot ce a întâlnit în cale în 17 localităţi.
Oamenii au fost evacuaţi, în timpul nopţii, de către lucrătorii ISU.
Traficul feroviar pe ruta Galaţi-Bârlad a fost blocat temporar, între Măstăcani şi Fârţăneşti, terasamentul căii ferate fiind afectat de aluviuni pe o porţiune de aproximativ un kilometru.
Ruperea de nori din această noapte a adus cantităţi foarte mari de precipitaţii (110 l/mp la Griviţa, 96 l/mp la Vlădeşti) şi scurgeri importante de apă pe versanţi.
Au fost evacuate 339 de persoane şi au fost inundate peste 700 de case şi peste 500 de curţi şi grădini, potrivit declaraţiilor purtătorului de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea.