Ploaia şi grindina "au distrus" producţia de miere
Specialiştii spun că producţia de miere este compromisă în România anului 2010 din cauza condiţiilor meteorologice foarte potrivinice, cu multe precipitaţii.
Articol de Ioan Suciu, 20 Iulie 2010, 10:51
Producţia de miere şi componente apicole este compromisă în România anului 2010 din cauza condiţiilor meteorologice foarte potrivinice, cu multe precipitaţii sub formă de ploaie şi grindină, care au căzut pe toată perioada de înflorire a salcâmului.
Specialiştii în domeniu apreciază că ceea ce să întâmplat poate fi catalogat un dezastru.
De altfel aceeaşi situaţie poate fi regăsită în întreagă Europa. O producţie slabă de miere este înregistrată la rapiţă şi tei. În foarte multe zone stupii de albine mor de foame din cauza producţiei scăzute neavând resurse melifere în natură.
Cimil Victor din Buteni unul din cei mai mari apicultori din judeţul Arad, cu peste 200 de familii de albine, apreciază că dacă nu se va administră zahăr că stimulent albinele nu vor putea rezistă până anul viitor.
La nivelul judeţului Arad producţia de miere este compromisă în procent de aproximativ 90%. Din 400 de tone de miere, cât se producea într-un an apicol favorabil, doar 10 tone de miere au fost produse în 2010, la nivelul judeţului.
De asemenea producţia scăzută de miere este pusă şi pe baza inexistenţei unor suprafeţe semnificative cultivate cu floarea soarelui la nivelul judeţului Arad.
Apicultură ecologică modernă
În momentul de faţă Asociaţia Crescătorilor de Albine din Arad numără, numai 580 de membrii cotizanţi însă apicultorii judeţului Arad sunt peste 1300. Asociaţia crescătorilor de albine din Arad militează pentru o apicultură ecologică pliată pe cerinţele apiculturii moderne.
Există în momentul de faţă o grupă de 28 de apicultori ecologici care lucrează în acest regim. Acest lucru înseamnă că familiile de albine sunt aşezate în zone curate, nepoluate (Petriş, Căpâlnaş, Birchiş, Slatina de Mureş, Minişel), astfel că produsul rezultat e sută la sută natural, primind în final certificarea ecologică.
La nivelul asociaţiei au fost eliberate 100 de adeverinţe în vederea întocmirii dosarelor pentru atragerea de fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene.
Apicultorii pot opta pentru această posibilitate în urmatoarele situaţii – tinerii sub 40 ani vor primi sume între 10.000-25.000 euro (măsura 1.1.2-Instalarea tinerilor fermieri), iar la măsura 1.4.1(Stupine de subzistenţă) se încadrează persoanele până la 62 de ani care vor primi suma de 1.500 euro/an timp de 5 ani.
Vestea bună e că lumea începe să se întoarcă la natură, la natural, accentuîndu-se tot mai mult valoarea ecologică a oricărui produs.