Plenul Senatului a adoptat legea pensiilor speciale cu amendamentele care au pus în acord textul cu decizia Curții Constituționale
Au fost reexaminate și modificate unele articole referitoare la pensionarea magistraților.
11 Octombrie 2023, 22:28
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (11 octombrie) - Realizator: Mira Gomboş - Plenul Senatului a adoptat astăzi legea pensiilor speciale cu amendamentele care au pus în acord textul cu decizia Curții Constituționale. Astfel, au fost reexaminate și modificate unele articole referitoare la pensionarea magistraților. Una dintre cele mai importante schimbări se referă la vârsta de pensionare a angajaților din domeniu, care va deveni cel puțin 60 de ani și pentru speciali abia după 2063, având în vedere că va crește cu patru luni pe an începând de anul viitor. Pensiile lor vor fi 80% din media indemnizațiilor brute lunare și a sporurilor avute în ultimii 4 ani de activitate, iar componenta specială, care nu este bazată pe contribuțiile la fondul de pensii, va fi impozitată cu până la 20%. Opoziția a criticat dur modificările, susținând că este o reformă de formă.
Irinel Darău, senator USR: PSD și PNL au construit un sistem monstruos, inechitabil. Le-a luat 30 și ceva de ani pentru a construi acest sistem de pensii speciale. Ne promit, ce? Că îl mai ciuntesc un pic în următorii 38 de ani. Sunt oameni din sistemul de justiție care vor intra mâine în sistem și nici măcar când vor ieși la pensie nu vor beneficia de o pensie cumva comună, echitabilă față de toate celelalte categorii profesionale.
Realizator: Senatorii au amendat numai articolele criticate de Curtea Constituțională, a explicat ministrul justiției, Alina Gorghiu, subliniind că la astfel de reexaminări nu se pot face alte modificări în corpul legii.
Alina Gorghiu: Ați văzut preluate aceleași teme pe care colegii din opoziție le-au tot spus în spațiul public, însă la fel de bine pot să remarc că au făcut-o în mod ipocrit. Atunci când ai o decizie a Curții Constituționale pe o anumită sesizare, în Parlament poți să operezi modificări exclusiv în acel cadru, nu poți să te apuci să rescrii legea, să amendezi orice fel de articol. Noi putem să legiferăm, să venim cu îmbunătățiri exclusiv pe textele pe care Curtea Constituțională le-a criticat.
Realizator: Proiectul de lege merge acum la Camera Deputaților, care este for decizional. (II)