Plăţi europene îngheţate "dacă e pus în pericol statul de drept"
Parlamentul European a adoptat o propunere care cuprinde reguli de reducere sau îngheţare a plăţilor Uniunii Europene către statele membre unde e pus în pericol statul de drept.
Articol de Carmen Gavrilă, 17 Ianuarie 2019, 14:42
Tarile membre ale Uniunii Europene risca sa ramana fara fonduri europene daca pun in pericol statul de drept.
Parlamentul European si-a adoptat astazi pozitia, cu amendamente, privind o propunere de regulament a Comisiei Europene pentru reducere sau blocarea plăţilor Uniunii Europene către statele membre unde au loc incalcari ale statului de drept.
Propunerea de regulament se aplica tuturor statelor membre si nu are legatura cu Mecanismul de Cooperare si verificare pe justitie pentru Romania si Bulgaria.
Propunerea de regulament prevede ca, impreuna cu un grup de experti independenti, Comisia Europeana sa stabileasca daca intr-o tara membra e pus în pericol statul de drept, prin intervenţia în instanţele judecătoreşti sau prin lipsa măsurilor împotriva fraudei şi a corupţiei.
Apoi Comisia urmeaza sa propuna masuri de penalizare in functie de gravitatea incalcarilor statului de drept. Adica fie reducerea fie îngheţarea plăţilor Uniunii Europene către statul membru respectiv. Apoi masura trebuie aprobata de Parlament si de Consiliul de ministri. Europarlamentarii au inclus prevederi care obliga statele membre sa continue platile catre beneficiarii de fonduri europene, din bugetele nationale, daca banii de la Uniune sunt blocati din cauza incalcarii statului de drept.
Trebuie spus ca propunerea de regulament se aplica tuturor statelor membre si este cuprinsa in proiectul de buget european pentru 2021-2027. Asta inseamna că, in Consiliu urmează sa fie adoptata prin consens intre statele membre, sub supervizarea si medierea Romaniei ca presedinte, o pozitie in privinta propunerii de regulament. Ulterior chestiunea intra in asa-numitul trialog, adica negocierea dintre Consiliu, Comisia Europeana si Parlament.
In prezent, Romania ca presedinte al Consiliului Uniunii Europene face eforturi sa obtina consens pentru conturarea cadrului de negociere a viitorului buget european, din care face parte si propunerea de regulament privind protejarea fondurilor Uniunii de riscurile pe care le aduce nerespectarea statului de drept.