Platformele de transport alternativ, respectiv Uber, Bolt sau Clever
Platformele de transport alternativ, precum Uber, Bolt sau Clever, îşi pot desfăşura activitatea în condiţiile impuse de lege.
Articol de Florin Lepădatu, 05 Iulie 2019, 07:47
Platformele de transport alternativ, precum Uber, Bolt sau Clever, îşi pot desfăşura activitatea în condiţiile impuse de lege odată cu intrarea în vigoare, joi, a ordonanţei de urgenţă care reglementează acest tip de transport.
Documentul prevede, între altele, că şoferii care folosesc aplicaţiile mobile nu pot conduce maşini mai vechi de 15 ani, iar platformele vor fi obligate să plătească o taxă anuală de autorizare de 50 de mii de lei.
Reporter Cătălina Creţu: "Pentru a obţine licenţă de transport alternativ şoferii parteneri sunt obligaţi să deţină cumulativ cazier judiciar, permis de conducere categoria B de cel puţin doi ani şi certificat de atestare a pregătirii profesionale pentru transportul de persoane în regim de închiriere, eliberat de Autoritatea Rutieră Română.
În trafic autoturismele acceptate pe platforma digitală vor avea afişat la vedere, pe parbriz şi pe lunetă, un ecuson rotund cu numărul de înmatriculare şi denumirea platformei digitale pe care este acceptat.
Şoferii care nu au autorizaţie de transport alternativ sau folosesc un alt autoturism pentru acest tip de activitate vor fi sancţionaţi cu amendă cuprinsă între 3.000 şi 9.000 de lei.
Ministerul Comunicaţiilor va emite în termen de 30 de zile de la depunerea documentaţiei avizul tehnic pentru platforma digitală, valabil un an.
Sancţiunile prevăzute pentru lipsa autorizaţiei sunt: amenda de la 50.000 la 100.000 de lei, precum şi interzicerea desfăşurării activităţii pe o perioadă de doi ani."