Plasmafereza, "folosită prea târziu în România"
Rezultatele indică o rată de deces foarte scăzută, între 4 și 15%, în cele mai multe dintre țările care folosesc cu succes plasma convalescentă.
Articol de Adriana Turea, 20 Noiembrie 2020, 21:43
În cele șapte luni de când România a autorizat colectarea de plasmă de la pacienți care s-au tratat de COVID-19 și administrarea acesteia în cazurile grave, peste 600 de vieți au fost salvate, anunță firma care a donat aparatele pentru plasmafereză, citată de reporterul nostru Adriana Turea.
Aproape 4.000 de persoane au donat în această perioadă aproximativ 6.500 de doze de plasmă convalescentă, din care mai bine de 3.000 au fost deja administrate ca tratament experimental anti-COVID.
De asemenea, alte peste 1.500 de doze se află în procedură de validare.
Reprezentanții Companiei Besmax Pharma Product Distribution susțin însă că în România în continuare se recurge prea târziu la acest tip de tratament, deși toate protocoalele terapeutice din țările europene recomandă administrarea cât mai devreme, de la internarea în spital a pacienților cu forme severe COVID-19.
Rezultatele indică o rată de deces foarte scăzută, între 4 și 15%, în cele mai multe dintre țările care folosesc cu succes plasma convalescentă, cum ar fi Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania, Austria, Spania sau Italia.