Planurile de măsuri anti-caniculă, "trebuie activate"
Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, solicită activarea măsurilor pentru zilele caniculare, pentru ca riscurile medicale cauzate de temperaturile ridicate să poată fi reduse.
Articol de Sorin Solomon, 26 Iulie 2013, 20:38
Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, solicită direcţiilor de sănătate publică şi serviciilor de urgenţă prespitaliceşti activarea planurilor de măsuri pentru zilele caniculare, astfel încât riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate din această perioadă să poată fi reduse.
De asemenea, ministerul sănătăţii cere serviciilor de ambulanţă alertarea echipajelor şi suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creştere, se precizează într-un comunicat.
Direcţiile de sănătate publică trebuie să colaboreze cu autorităţile locale, pentru amenajarea punctelor de asistenţă a populaţiei în caz de nevoie.
Pentru acest demers, în cadrul primăriilor, a farmaciilor, în dispensare, şcoli sau centre comerciale pot fi identificate, amenajate şi marcate spaţii cu aer condiţionat unde se poate distribui apă populaţiei.
Tot direcţiile de sănătate publică, arată comunicatul, trebuie să verifice condiţiile de asigurare a asistenţei medicale în unităţile sanitare, respectiv asigurarea stocurilor de medicamente de urgenţă, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate sau agravate de caniculă, funcţionalitatea generatoarelor de rezervă şi asigurarea rezervelor de apă proprii ale unităţilor sanitare.
În plus vor fi verificate condiţiile igienico-sanitare, de cazare şi alimentaţie din taberele şcolare, precum şi respectarea condiţiilor igienico-sanitare din unităţile cu profil alimentar (depozitarea, prelucrarea şi comercializarea produselor alimentare) şi verificarea controlului medical periodic al persoanelor angajate în aceste unităţi.
Recomandările medicilor
Ministerul sănătăţii recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00.
Potrivit medicilor, în perioadele de caniculă, este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 şi 2 litri), fructe şi legume proaspete.
Medicii mai recomandă evitarea consumului de alimente uşor perisabile, alcool şi băuturi cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr.
Cei pentru care este absolut necesar să se expună la soare după-amiaza sunt sfătuiţi să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.
Conform unei informări a Administraţiei Naţionale de Meteorologie, vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a ţării, până duminică, pentru Banat, Oltenia şi sudul Munteniei fiind prognozate temperaturi de până la 36 de grade.
Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi frecvent pragul critic de 80 al disconfortului termic în zonele de câmpie şi pe arii mai restrânse în cele de deal şi de podiş.