Planul Național de Redresare și Reziliență
Planul Național pentru Redresare și Reziliență are în vedere nu numai investiții, ci și reformarea unor domenii esențiale,a declarat ministrul proiectelor europene, Cristian Ghinea
Articol de Florin Lepădatu, 19 Martie 2021, 16:47
Planul Național de Redresare și Reziliență, finanțat din fonduri europene, intră de astăzi în dezbatere publică.
30 de miliarde de euro au fost alocați României de Comisia Europeană, iar autoritățile de la București au stabilit că domeniile prioritare spre care vor merge acești bani sunt infrastructura rutieră și feroviară, construirea de spitale noi, modernizarea școlilor și digitalizare.
Petruța Obreja vine cu detalii.
Reporter: Planul Național pentru Redresare și Reziliență are în vedere nu numai investiții, ci și reformarea unor domenii esențiale, care vor moderniza România, a declarat ministrul proiectelor europene, Cristian Ghinea. El a vorbit despre reformarea sistemului de pensii, a sistemului fiscal, despre o nouă guvernanță a școlilor, dar și despre măsuri de stimulare a încadrării forței de muncă aflate la negru în zona de legalitate.
Cristian Ghinea: Vorbim de o reformă a sistemului de pensii care, printr-o nouă legislație, trebuie să așeze sistemul pe baze echitabile, să diminueze problema pe care toți românii o resimt, a pensiilor speciale. Mă aștept să ne îndreptăm spre acel principiu - pensie după contributivitate. De asemănare, conectarea caselor electronice de marcat, astfel încât să avem în timp real, prin mijloace digitale volumul de încasări și să creștem, fără a crește impozitele, ratele impozitelor, de a crește veniturile la bugetul statului.
Reporter: Ministrul Cristian Ghinea a explicat că vor fi luate măsuri şi în zona de mediu, inclusiv pentru protejarea masei lemnoase, prin implementarea unor sisteme digitale, prin interzicerea accesului companiilor în pădur, dar și printr-o reformă profundă a Companiei Romsilva. De asemenea, vor fi făcute eforturi și pentru încurajarea dezvoltării comunităților locale.
Realizator: Social-democrații reiau apelul lansat către Guvern, să vină în Parlament cu Planul Național de Reziliență și Redresare, pentru a detalia modul în care vor fi cheltuiți cei aproape 30 de miliarde de euro. De asemenea, ei susțin că un proiect strategic național trebuie dezbătut public cu sindicatele, patronatele, ONG-urile și partidele politice, potrivit Rador.