Planul Național de Cancer „nu poate fi implementat peste noapte”
Specialiștii consideră că sistemul sanitar din România trebuie reorganizat încât bolnavii din toată țara să aibă acces egal la diagnosticare și tratament.
Articol de Adriana Turea, 20 Noiembrie 2023, 13:44
Planul Național de Cancer nu poate fi implementat peste noapte, însă normele de aplicare sunt necesare pentru ca pacienții oncologici să aibă acces la servicii medicale complexe, este concluzia participanților la o dezbatere pe această temă.
Specialiștii consideră că sistemul sanitar din România trebuie reorganizat încât bolnavii din toată țara să aibă acces egal la diagnosticare și tratament. Ei atrag atenția că, anual, sunt diagnosticate aproximativ 100.000 de noi cazuri de cancer, iar 153 de români mor în fiecare zi din cauza acestei boli.
Senatorul PNL Nicoleta Pauliuc precizează că este un an de când Planul Național de Cancer a fost promulgat de președintele României, Klaus Iohannis, iar Ministerul Sănătății trebuia, încă din vară, să prezinte normele de aplicare a planului, care au fost amânate pentru câteva luni.
Nicoleta Pauliuc: Sistemul de sănătate trebuie astfel conceput să înțeleagă că după ce stabilit diagnosticul, tratamentul și bolnavul pleacă din spital, treaba nu s-a terminat. Urmează partea de calitate a vieții, de monitorizare și, și aici, trebuie să avem în vedere îmbunătățirea cadrului juridic, a cadrului legislativ și norme ș.a.m.d.
Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Andrei Baciu, spune că în București se tratează 20% din pacienții cu cancer.
Andrei Baciu: Accesul cred că este primul pas între speranță și realitate. Ca să ai acces realmente, trebuie să știi unde să te adresezi și unde poți să ajungi efectiv atunci când ai cea mai mică problemă de sănătate. Lucrăm foarte mult la CNAS, facem o catagrafiere a tuturor serviciilor disponibile pentru toți cei care au calitatea de asigurat, /.../ online, să avem o idee foarte clară a lucrurilor de care putem beneficia în România.
Iar președintele Colegiului Medicilor din România susține că pentru un acces echitabil al românilor la diagnostic și tratament este nevoie de reorganizarea sistemului sanitar pe nivele de competență.